Huawei Melancarkan Laporan Kelestarian 2021

17 Ogos,Huawei Melancarkan Laporan Kelestarian 2021, Berfokus pada empat strategi utama “keterangkuman digital, keselamatan dan kredibiliti, perlindungan alam sekitar, dan ekologi yang harmoni”, ia mengungkapkan kemajuan utama yang dicapai pada tahun lalu dan sumbangannya terhadap Matlamat Pembangunan Lestari PBB.

Melalui inisiatif “Tech4All”, Huawei bekerjasama dengan rakan kongsi untuk membuat projek, dan terus memperluas pencapaian inklusif digital dalam tiga aspek: teknologi, aplikasi, dan kemahiran. Lebih daripada 400 sekolah, 110,000 guru, pelajar, dan belia yang menganggur di seluruh dunia mengakses Internet melalui projek ini, mempelajari kemahiran digital, dan meningkatkan literasi teknologi. Melalui penggunaan teknologi digital, TECH4ALL telah membantu 32 kawasan perlindungan di 25 negara meningkatkan kecekapan pemuliharaan biodiversiti. Lebih daripada 4.4 juta pengguna cacat penglihatan dan lebih daripada 800,000 pengguna cacat pendengaran menggunakan fungsi bebas halangan peranti Huawei setiap bulan untuk menikmati kemudahan yang dibawa oleh teknologi.

Dari segi keselamatan dan kredibiliti, Huawei menganggap keselamatan rangkaian dan perlindungan privasi sebagai program tertinggi syarikat, dan telah memperoleh lebih dari 70 sijil keselamatan rangkaian sepanjang tahun, yang membolehkan pelanggan memperoleh jaminan keselamatan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. Memproses lebih daripada 20,000 permintaan topik data tepat pada masanya dan berkesan untuk menghormati dan melindungi privasi pengguna. Huawei telah memperoleh 35 sijil AEO di 28 negara dan wilayah di lima benua untuk memastikan keselamatan rantaian bekalan. Dari segi tindak balas kecemasan, lebih daripada 180 kecemasan global dan peristiwa besar telah ditangani, memastikan komunikasi yang lancar antara orang.

Lihat juga:Platform media sosial China Weibo mengeluarkan laporan ESG pertama

Huawei komited untuk mengurangkan kesan terhadap alam sekitar sepanjang kitaran hidup pengeluaran, operasi dan perkhidmatan produk, dan mempromosikan penjimatan tenaga, pengurangan pelepasan dan pengembangan ekonomi pekeliling di pelbagai industri, semuanya melalui produk dan penyelesaian yang inovatif. Ia terus bekerjasama dengan semua pihak dalam rantaian industri untuk membina masyarakat rendah karbon.

Kecekapan tenaga purata produk utama Huawei telah meningkat kepada 1.9 kali ganda daripada 2019 (tahun asas). Pada tahun 2021, penggunaan tenaga boleh diperbaharui akan mencapai lebih dari 300 juta kWh, meningkat 42.3% berbanding tahun sebelumnya. Syarikat itu juga mendorong 98% daripada 100 pembekal teratas dan pembekal tenaga tinggi untuk menetapkan sasaran pengurangan karbon. Berbanding dengan siri P40, kandungan plastik pembungkusan siri telefon pintar utama P50 generasi baru telah dikurangkan sebanyak 89%, dan plastik pada masa ini menyumbang kurang dari 1%.

Pada tahun 2021, pelaburan keselamatan pekerja global Huawei akan mencapai lebih dari 15 bilion yuan (AS $2.2 bilion). Pada tahun 2021, perbelanjaan R&D adalah 142.7 bilion yuan, merangkumi 22.4% daripada pendapatan tahunannya. Lebih daripada 1,600 pembekal utama dinilai untuk prestasi pembangunan lestari. Syarikat ini juga telah menjalankan lebih daripada 400 aktiviti amal di seluruh dunia.

Laporan kewangan syarikat menunjukkan bahawa pada separuh pertama tahun 2022, Huawei mencapai hasil penjualan 301.6 bilion yuan dan margin keuntungan bersih 5.0%. Antaranya, pendapatan perniagaan pengendali adalah 142.7 bilion yuan, pendapatan perniagaan korporat adalah 54.7 bilion yuan, dan pendapatan perniagaan terminal adalah 101.3 bilion yuan.