Huawei boleh mengagihkan dividen tunai 40 bilion yuan kepada pekerja

Menurut Securities Times milik negara, Huawei Technologies akan membayar dividen tunai sekurang-kurangnya 40 bilion yuan (kira-kira $6.2 bilion) kepada pemegang saham pekerja. Pengiraan adalah berdasarkan pengumuman sebelumnya di mana syarikat itu memegang 22.2 bilion saham pada tahun 2018.

Menurut media berita China Jiemian, pengerusi berputar Huawei Ken Hu mengumumkan dalam e-mel dalaman bahawa dividen tunai sesaham pada tahun 2020 dijangka menjadi 1.86 yuan. Laporan itu menambah bahawa ini akan turun dari 2.11 yuan pada tahun 2019.

Laporan itu memetik seorang pekerja Huawei sebagai berkata: “Oleh kerana sekatan A.S., kami menjangkakan dividen tahun ini menjadi kurang daripada 1.5 yuan sesaham, jadi saya berpuas hati.” Huawei dimasukkan ke dalam senarai hitam eksport A.S. pada tahun 2019, yang dikenali sebagai senarai entiti.

Pandaily telah menghubungi Huawei untuk memberi komen.

Sebagai tambahan kepada dividen, notis dalaman yang dikeluarkan oleh pengasas Ren Zhengfei pada 3 Februari mengumumkan bahawa pasukan teknikal dan individu yang “mengatasi cabaran seperti sumber yang tidak mencukupi dan terus maju” dan mereka yang “membantu syarikat mengambil jalan memutar” akan menerima bonus tunai, promosi dan gelaran kehormat.

Huawei, pembuat peralatan telekomunikasi terbesar di China, mempunyai struktur ekuiti yang unik, dengan lebih daripada 104,000 pekerja memegang 100% saham syarikat. Pengasas Ren Zhengfei memiliki 1.14% daripada syarikat induk.

Huawei mempunyai lebih daripada 190,000 pekerja di seluruh dunia, dan selepas tiga tahun prestasi yang kukuh, para pemegang saham merancang untuk membukanya kepada pekerja.

Lihat juga:Huawei memberi ganjaran kepada pekerja untuk kekal di syarikat itu setelah disenarai hitam di AS

Pada tahun 2019, ketika Huawei dilanda sekatan A.S. yang dikenakan oleh pentadbiran Trump, ia membayar bonus tambahan 2 bilion yuan ($309 juta) dan menggandakan gaji bulanan hampir semua pekerjanya pada bulan Oktober untuk membantu syarikat meminimumkan kesan melalui penyelidikan dan pembangunan dan mencari pembekal baru.

Dalam sembilan bulan pertama tahun 2020, jumlah pendapatan Huawei adalah 671.3 bilion yuan, peningkatan tahunan sebanyak 9.9%, lebih tinggi daripada 610.8 bilion yuan.