Huawei: 6G adalah lompatan 5G

Pada persidangan antarabangsa mengenai 5G pada 9 Ogos, Wang Jun, naib presiden barisan produk rangkaian tanpa wayar Huawei dan ketua saintis 6G, berkata:6G bukan sekadar peningkatan 5G, tetapi lompatan. Wang mengatakan bahawa standard 6G yang disatukan secara global adalah satu-satunya jalan. Untuk mempromosikan penyelidikan dan pengembangan 6G, Huawei mengatakan ia juga akan bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mempromosikan standard bersatu global.

Dia menyebut bahawa visi 6G adalah untuk menyeberangi hubungan antara orang dan benda dan bergerak menuju hubungan pintar dari semua perkara. 6G ditakrifkan dengan menambahkan kecerdasan dan persepsi kepada tiga senario utama peningkatan 5G. 6G mempunyai enam petunjuk teknologi utama: kecerdasan asli, sambungan utama, persepsi rangkaian, integrasi satelit-ke-bumi, kredibiliti asli, dan berkecuali karbon.

Senario aplikasi khas 6G merangkumi: pembelajaran mesin yang disambungkan dan AI yang disambungkan, penginderaan, kedudukan dan pencitraan, komunikasi mendalam yang berpusatkan manusia, bandar pintar dan kehidupan pintar, industri fungsi penuh 4.0 dan evolusinya, dan liputan penuh perkhidmatan mudah alih.

6G mempunyai spektrum multilayer. Jalur frekuensi rendah digunakan untuk lapisan penutup asas, jalur frekuensi pertengahan digunakan untuk kapasiti dan lapisan penutup (IF baru 7-15GHz), dan jalur frekuensi tinggi digunakan untuk lapisan pengalaman utama. Secara keseluruhan, jalur frekuensi rendah masih merupakan cara paling ekonomik untuk mencapai liputan luas. Jalur gelombang milimeter matang pada 6G, dan persepsi adalah pendorong baru. Jalur terahertz menyuntikkan kemungkinan yang tidak terbatas ke dalam persepsi dan komunikasi.

Lihat juga:Huawei melancarkan produk yang dilengkapi dengan HarmonyOS 3 baru

Kadar penghantaran data 6G boleh mencapai 50 kali ganda daripada 5G, dan kelewatan dikurangkan menjadi sepersepuluh dari 5G. Pada masa yang sama, 6G jauh lebih baik dari segi kadar puncak, kelewatan, ketumpatan aliran, ketumpatan nombor sambungan, mobiliti, kecekapan spektrum, dan keupayaan kedudukan.