Hozon Motors untuk IPO di Hong Kong pada tahun 2022

Enam puluh sembilan kewanganPada hari Rabu melaporkan bahawa syarikat itu telah mengetahui dari para pelabur bahawa permulaan kereta elektrik China Hozon Auto dapat disenaraikan di bursa saham Hong Kong pada suku ketiga dan keempat 2022.

Menurut laporan itu, Hozon Auto kini dalam pusingan pembiayaan baru dengan penilaian pra-pelaburan sekitar 22 bilion yuan (AS $3,46 bilion). Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh CATL, Qihoo 360, Shenwan Hongyuan, dan Aplus Capital dengan lebih dari 8 bilion yuan. Hozon Auto kemungkinan akan melancarkan dua pusingan pembiayaan lagi sebelum IPO pada tahun berikutnya. Hozon Auto menjawab berita itu dengan mengatakan bahawa “syarikat itu belum menerima berita yang relevan”.

Walau bagaimanapun, pelabur yang disebutkan di atas juga mendedahkan bahawa pasaran utama Hozon AUTO kini berada di China, tetapi ia mula meneroka pasaran Asia Tenggara dan Afrika. Dari segi peluang pasaran, pasaran-pasaran ini masih dianggap sebagai lautan biru, dan dalam 3-5 tahun ke depan, Syarikat dapat memperoleh keuntungan dari mereka dengan menghindari persaingan langsung dengan pemain nama besar lainnya.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Haozong Automobile mengumumkan pada bulan Oktober tahun ini bahawa ia telah menyelesaikan pusingan pembiayaan D1 bernilai 4 bilion yuan. Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh Qihoo 360 dengan pelaburan 2 bilion yuan, diikuti oleh banyak institusi pelaburan terkenal seperti CCB International, CITIC Securities, Shenwan Hongyuan Securities (H.K.), dan GF Venture Capital. Pusingan pembiayaan Hozon Auto seterusnya juga sedang dalam proses. Pada masa ini,Qihoo 360 melabur di Huozong Automobile selama dua pusingan berturut-turut, berjumlah 2.9 bilion yuan.

Lihat juga:Pembekal NEV China Hozon Auto untuk mengumpulkan $1 bilion menjelang IPO

Pada bulan Oktober, Hozon Motors menghantar lebih daripada 8,000 unit, kedua setelah Xiaopeng Motors dan Lithium Motors, tetapi melebihi NIO. Pada bulan November, jumlah penghantaran Hezong Automobile melebihi 10,000 untuk pertama kalinya, menduduki tempat keempat di antara pendatang baru ruang tenaga baru.

Hingga akhir November, Haozong Automobile telah menghantar sejumlah 59.547 kenderaan tahun ini, dan jumlah penghantaran kumulatif telah mencapai 85.850 sejak penubuhannya.