Hozon Auto mengeluarkan bateri Tiangong untuk NETA S buat kali pertama

Syarikat kenderaan elektrik China Hozon Auto mengumumkan pada 27 MeiModel NETA S akan dilengkapi dengan “Tiangong Battery” yang dikembangkan sendiri.Pada masa ini, syarikat telah menyelesaikan ujian bateri, dengan tumpuan kepada pengoptimuman keselamatan, sistem pengurusan haba dan pengurusan awan.

Menurut siaran berita dari syarikat itu, bateri baru akan menggunakan penebat udara konduktiviti terma yang rendah untuk mencegah penyebaran haba dan meningkatkan keselamatan dan mencegah pek bateri daripada menyala secara spontan.

Dari segi pengurusan terma, produk ini akan menggunakan sistem pengurusan suhu malar bateri Hozonept 4.0 yang dikembangkan sendiri. Sistem ini membolehkan bateri mengekalkan suhu malar semasa memandu, dan mencapai penebat haba pintar selepas berhenti.

Sistem pemantauan aktif bateri memerhatikan dan memberi amaran tentang risiko keselamatan, penggunaan, dan sel bateri. Di samping itu, melalui analisis data besar, rancangan pengurusan bateri yang paling sesuai akan dirumuskan untuk setiap kenderaan, untuk mencapai tujuan “satu kenderaan, satu rancangan” dan memperpanjang jangka hayat bateri.

Lihat juga:Perincian mengenai sedan elektrik Hozon NETA S bocor, pra-penjualan bermula pada bulan Jun

Harga jualan purata model utama syarikat adalah di bawah 150,000 yuan ($22,500), dan ia memberi tumpuan kepada prestasi kos yang lebih tinggi di pasaran rendah. Model utama yang dijual adalah siri U dan siri V. Pada bulan April, 3119 kenderaan siri U dihantar, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 1746%. Pada masa yang sama, 5,694 kenderaan siri V dihantar, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 48%. Pada separuh kedua tahun ini, model NETA S akan dijual.