Horizon Robot melancarkan platform pengembangan robot perisian dan perkakasan pertama di China

Horizon Robot, sebuah syarikat platform pengkomputeran kecerdasan buatan, melancarkan platform Horizon Hobot pada hari Selasa, platform pengembangan robot domestik pertama yang menggabungkan perisian dan perkakasan.

Sebagai tindak balas kepada kesukaran dalam pengembangan robot, platform ini menyediakan pembangun dengan pelbagai perkhidmatan dari pengkomputeran yang mendasari, alat pengembangan hingga kes algoritma, dengan berkesan meningkatkan kecekapan pengeluaran robot.

Syarikat itu kini telah menghantar lebih dari 1 juta unit cip keretanya, “Journey Series”. Mengenai bidang robotik, syarikat berharap dapat menyediakan platform pengembangan untuk robot-bukan hanya cip, tetapi juga sistem perisian dan perkakasan yang lengkap.

Wang Cong, pengurus besar Bahagian Perniagaan Robot Horizon Robot AIoT & General, berkata: “Oleh kerana kerumitan robot komposit menjadi lebih tinggi dan lebih tinggi, keperluan untuk pemilihan bahagian, sistem perisian, dan lelaran data akan lebih tinggi. Membangun dan mengembangkan komuniti ekologi adalah satu-satunya cara bagi industri untuk mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan dan melepaskan produktiviti.”

Platform ini terdiri daripada cip syarikat (Sunrise), sistem operasi robot (TogetherROS), algoritma rujukan robot (Boxs), contoh aplikasi robot (Apps) dan alat pengembangan sokongan (Toolkit).

“Sunrise Series Chips” syarikat membina landasan kuasa pengkomputeran berprestasi tinggi dan berkuasa rendah untuk platform pengembangan robot. Pada masa ini, penghantaran kumulatif cip matahari terbit telah melebihi 1 juta unit, dan pengeluaran besar-besaran telah dicapai di seluruh bidang robot pintar, skrin besar pintar, dan rumah pintar. Mereka juga telah digunakan secara meluas dalam pelbagai produk rakan kongsi, seperti ECOVACS, Xiaodu, TCL, dll.

Sistem TogetherROS syarikat mengintegrasikan banyak model sumber terbuka dan menyediakan kuasa pengkomputeran yang mencukupi. Pemaju tidak lagi perlu menghabiskan banyak masa untuk penalaan model dan latihan data. Sebaliknya, mereka akan dapat menggunakan aplikasi kecerdasan buatan tidak lama lagi.

Lihat juga:JueFX menjalin kerjasama dengan pembuat chip Horizon Robotics

Untuk membawa pengalaman pembangunan sehenti kepada pemaju, firma itu juga mengumumkan pelancaran papan pengembangan robot dengan kekuatan pengkomputeran yang hebat dan keserasian tinggi-versi Sunrise X3 dalam acara pelancaran ini. X3 berharga 499 yuan ($74) untuk 2G dan 549 yuan ($82) untuk 4G. Berdasarkan Sunrise X3, Xingtian, platform pengembangan robot AI kaki beroda domestik pertama yang diciptakan bersama oleh teknologi pemacu langsung dan Horizon, juga membuat debutnya dalam acara ini.