HeyTea menyelesaikan pembiayaan bernilai $500 juta, meningkatkan nilai pasarannya menjadi $9 bilion

Rangkaian teh susu China HeyTea mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah mengumpulkan dana baru $500 juta yang diketuai oleh IDG Capital, He Boquan, Dragon Ball Capital, Sequoia China, BA Capital, Tencent, Hillhouse Group, Coatue dan pelabur lain.

Dengan selesainya pusingan pembiayaan terkini ini, nilai pasaran keseluruhan HeyTea telah mencapai 60 bilion yuan ($9 bilion), menetapkan rekod baru untuk industri teh susu China.

Jenama teh susu yang popular sebelum ini melakukan pembiayaan Siri C pada bulan Mac 2020, yang diketuai oleh Hillhouse Capital China dan Coatue Management.

Lihat juga:Jenama teh keju HeyTea dikhabarkan akan mengumpulkan dana baru dengan penilaian 16B yuan

HeyTea, yang sebelumnya dikenal sebagai Royal Tea, adalah jenama overhall hingga 2016, yang diasaskan oleh Nie Yunchen di Guangdong pada tahun 2012.

Disesuaikan untuk pekerja kolar putih dan generasi muda, HeyTea komited untuk membuat model penggunaan minuman baru, menggabungkan teh susu tradisional dengan budaya teh yang sihat.

Syarikat ini telah membuka hampir 700 kedai di 61 bandar di seluruh dunia pada 31 Disember 2020, menurut laporan tahunan 2020. Southern Metropolis Daily melaporkan bahawa pada 8 Julai tahun ini, HeyTea mempunyai lebih daripada 820 kedai di seluruh dunia.

Perniagaan runcit dalam talian Heytea berjaya dalam perbelanjaan nasional pada bulan Jun. Ia mencapai jumlah 20 juta (AS $3 juta) dalam semua platform e-dagang.

Persaingan antara jenama teh susu baru nampaknya semakin sengit tahun ini.Teh selatanPesaing HeyTea,Secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong pada 30 JunMelancarkan “bahagian pertama minuman teh baru”. Menghadapi nilai pasaran Nayuki sekitar AS $3.7 bilion, pengasas HeyTea Nie Yunchen sebelumnya menyatakan bahawa syarikat itu tidak mempunyai rancangan untuk disiarkan tahun ini.

Gunakan jingle promosi dengan lirik yang menarik-“I love you, you love me, Michelle Ice Cream & Tea…”-jenama terkenal lain,MXBCBaru-baru ini menjadi viral di media sosial China, membantu syarikat memanfaatkan model perniagaan keuntungan kecil tetapi perolehan cepat.

Lihat juga:Jenama teh bubble MXBC menjadi popular 24 tahun selepas penubuhannya-apa yang ada dalam resipi?