HeyTea melabur dalam kopi seesaw

Pada hari Rabu, Seesaw Coffee mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan A +, dengan jumlah pembiayaan lebih dari 100 juta yuan. HeyTea adalah pelabur baru, diikuti oleh pemegang saham lama Hony Report. Ini adalah pelaburan pertama HeyTea dalam jenama kopi.

HeyTea mengatakan bahawa kerjasama modal ini hanyalah titik permulaan untuk pengembangannya, dan akan berusaha sebaik mungkin untuk belajar dan menyokong dari pandangan di masa depan. Melabur di seesaw juga akan membantu jenama teh susu menstabilkan daya saing mereka di bidang teh pertengahan hingga tinggi.

Seesaw berkata, pusingan itu akan digunakan untuk membuka kedai baharu di seluruh negara, memperluaskan rantaian bekalan dan penambahbaikan di peringkat digital.

Ditubuhkan di Shanghai pada tahun 2012, Seesaw adalah jenama kopi khusus tempatan dan jenama kopi domestik pertama yang membina rantaian bekalannya sendiri. Pada masa ini, pasukan pengurusan Seesaw merangkumi pengamal kanan dari platform katering teratas seperti Starbucks dan McDonald’s, serta bakat muda yang lahir pada tahun 90-an yang merangkumi teh baru, pemasaran jenama, peruncitan baru dan bidang lain.

Seesaw kini mempunyai 35 kedai di China, terutamanya di Shanghai, diikuti oleh Beijing dan Hangzhou. Kira-kira 25 produk dijual di setiap lokasi, dengan harga antara 28 hingga 48 yuan.

Kedai Seesaw terus berkembang dalam tempoh 12 bulan yang lalu, terutamanya disebabkan oleh lebih daripada 1.5 juta ahli dan peminatnya. Kadar pembelian semula kopi kreatif setinggi 40%.

Pada 19 Julai, terdapat khabar angin bahawa HeyTea mungkin memperoleh jenama teh susu popular Lelai Tea. Namun, Nie Yunchen, pengasas HeyTea, menjawab bahawa dia meninggalkan pemerolehan tersebut setelah meneliti data perniagaan dan keadaan operasi Lelecha secara mendalam.

“Kertas Putih mengenai Industri Kopi Segar China” yang dikeluarkan pada bulan April tahun ini menunjukkan bahawa budaya kopi negara ini terutama meresap ke bandar-bandar tingkat pertama dan kedua, tetapi kopi secara beransur-ansur berubah dari “minuman bergaya” menjadi “minuman harian” bagi kebanyakan orang muda. Ini mendorong semakin banyak jenama kopi untuk merebut pasaran pengguna.

Sebagai contoh, Nayuki Tea, yang disenaraikan di Hong Kong, melancarkan produk kopi khusus di kedai barunya, Nayuki Pro, pada bulan November 2020.

Lihat juga:Unicorn teh gaya baru HeyTea dan Nayuki dikhabarkan akan disenaraikan di Hong Kong

Jenama kopi juga menerima pembiayaan dari syarikat gergasi teknologi. Sebagai contoh, Tencent melabur dalam Algebra Coffee pada awal bulan Julai. ByteDance mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan baru pada bulan Jun. Syarikat dalam talian Saturnbird Coffee mengumumkan penyelesaian pembiayaan 100 juta yuan, meningkatkan nilai pasarannya menjadi 4.5 bilion yuan.