Helmet Pintar Ele.me Pilot, arahan melalui pengesanan suara dan perlanggaran

Platform perkhidmatan penghantaran makanan CinaEle.me baru-baru ini menguji topi keledar pintar di ShanghaiDan bandar-bandar lain di China, dan merancang untuk menggunakan lebih daripada 100,000 topi keledar di seluruh negara tahun ini. Chen Yanxia, ​​ketua bahagian perniagaan penghantaran, mengatakan, “Helmet terutama untuk keselamatan yang lebih tinggi.”

Topi keledar membolehkan kakitangan penghantaran menerima pesanan melalui suara, dan dilengkapi dengan cip kawalan pengurangan kebisingan bebas. Apabila kebisingan persekitaran berkurang, pengecaman suara menjadi lebih tepat. Selain Mandarin, topi keledar pintar juga dapat mengenali   Pelbagai dialek, seperti dialek Timur Laut dan Kantonis.

Ele.me kini menguji interkoneksi antara topi keledar pintar dan perisian pesanan dan ciri lain. Sebagai contoh, topi keledar mempunyai pembantu suara kecerdasan buatan yang dapat menjawab beberapa soalan biasa yang diajukan oleh kakitangan penghantaran dalam perjalanan. Apabila menghadapi situasi khas seperti tidak dapat menghubungi pengguna, kakitangan penghantaran dapat secara automatik melaporkan borang tersebut dengan mengenal pasti sama ada memanggil telefon pengguna, tanpa perlu mengemukakan permohonan secara manual.

Selain ciri keselamatan seperti pengesanan perlanggaran, topi keledar pintar juga mempunyai sensor terbina dalam untuk memastikan kesesuaian yang betul. Dengan memastikan kesesuaian yang betul, sensor dapat mengenal pasti sama ada orang penghantaran memakai topi keledar dengan betul dan memastikan setiap orang memakai “topi keledar dan tali pinggang keledar”. Sekiranya berlaku perlanggaran, topi keledar akan memberi isyarat dan memanggil kenalan kecemasan untuk orang yang menghantar. Pemandu juga boleh mengakses ciri ini dengan satu butang jika diperlukan.

Lihat juga:Ele.Me melancarkan sistem analisis masakan AI untuk peniaga

Helmet pintar telah diedarkan secara pukal oleh Ele.me, dan diharapkan sekitar 100,000 pekerja penghantaran di seluruh negara akan menggunakan topi keledar baru. Helmet pintar pertama telah diedarkan melalui jemputan dan pada masa ini hanya untuk ujian dalaman.

Topi keledar ini akan dibuka untuk pembelian kemudian, tetapi Ele.me akan memberikan subsidi supaya harga topi keledar pintar serupa dengan topi keledar biasa. Kakitangan penghantaran boleh memilih sama ada menggunakan topi keledar pintar untuk penghantaran mengikut keperluan mereka sendiri.