Hecom menerima pelaburan AS $35 juta dari Sequoia China dan Weilai Qichuang

Heikcom (Beijing) Technology Co., Ltd. baru-baru ini mengumumkanIa telah memperoleh 225 juta yuan (AS $35.4 juta)Dari Sequoia China dan Weilai Qichuang. Sebelum ini, Hecom telah menerima dana dari banyak pelabur dan institusi terkenal seperti pengasas Xiaomi Lei Jun, Fosun RZ Capital, Peakview Capital, OFC, dan New Hope Group.

7 Februari 2022,Hecom mengumumkan bahawa ia telah menghantar bahan bimbinganTawaran awam sahamnya dan penyenaraian di Bursa Saham Beijing. Dokumen tersebut ditinjau oleh Biro Beijing Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China pada 27 Januari dan diterima pada 29 Januari. Agensi bimbingan adalah China Capital Management Corporation. Setelah diluluskan, Hecom akan menjadi syarikat berasaskan SaaS (perisian sebagai perkhidmatan) pertama yang disenaraikan di BSE.

Maklumat awam menunjukkan bahawa Hecom memfokuskan pada perkhidmatan operasi perisian yang baru muncul, terutama menyediakan perusahaan dengan perkhidmatan pengurusan pemasaran mudah alih berdasarkan teknologi SaaS dan cloud.

Produk teras Hecom, Hongquan CRM, Hongquantong, dan Hongquan Marketing, mewakili generasi baru sistem perkhidmatan pengurusan penjualan peringkat perusahaan yang ditingkatkan dan dibina oleh Hecom di platform PaaS berdasarkan produk yang ada. Pelanggannya yang membayar meliputi lebih dari 40 industri seperti barang pengguna yang bergerak pantas, pertanian dan penternakan, perubatan, pakaian, bahan binaan dan hiasan. Pelanggan termasuk New Hope Liuhe, Fosun Pharma, Sanyuan, COFCO, Beijing Yanjing Brewery dan banyak syarikat terkenal lain.

Lihat juga:Platform perkhidmatan SaaS kewangan Beta DataSecures B + pembiayaan pusingan

Hecom belum mengeluarkan laporan tahunan 2021. Laporan separuh tahunan 2021 menunjukkan bahawa kerugian telah menyempit dan prospek pembangunan masa depan menjanjikan.

Pada separuh pertama tahun 2021, pendapatan Haycom adalah 66.91 juta yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 41%. Keuntungan bersih adalah kerugian 420,000 yuan, penurunan mendadak dari tempoh yang sama pada tahun 2020 apabila kerugian 1,23 juta yuan. Laporan separuh tahunan 2021 juga menunjukkan bahawa semua pendapatan perniagaan utama berasal dari langganan SaaS, dengan margin keuntungan kasar 77.66%.