Hausen Automobile melengkapkan rancangan pembiayaan untuk disenaraikan tahun ini

Eksport Media CinaLewatMelaporkan pada hari Isnin bahawa Hozon Motors baru-baru ini menyelesaikan pusingan baru pembiayaan lebih dari 2 bilion yuan ($316 juta). Institusi pelaburan utama termasuk CRRC Fund, anak syarikat CRRC, dan Shenzhen Capital Group Co., Ltd.

Pusingan ini adalah pusingan ketiga & nbsp dalam pusingan D Hozon Automobile; Pada bulan Oktober tahun lalu, Hezong Automobile mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan D1 bernilai 4 bilion yuan, di mana Qihoo 360 bernilai 2 bilion yuan   Pemimpin. Pada bulan Disember, Hezong Automobile mendedahkan pusingan pembiayaan D ++ yang melibatkan CATL, Qihoo 360 dan BAIC Capital. Menurut LatePost, jumlah pembiayaan semasa adalah sekitar 2 bilion yuan.

Setelah selesainya pusingan pembiayaan D, Haozong Automobile kini bernilai lebih dari 25 bilion yuan. Syarikat EV kini telah melancarkan pusingan pembiayaan Pra-IPO dengan penilaian sasaran sekitar 45 bilion yuan dan merancang untuk melancarkan IPO di Hong Kong tahun ini. Hozon Auto memberitahu LatePost bahawa hasratnya untuk disiarkan bergantung pada pengumuman rasmi syarikat.

Pada masa ini, harga subsidi NETA U Pro dan NETA V belt, model utama Hausen Motors, masing-masing bermula pada 109,800 yuan dan 62,800 yuan.

Julat 100,000 yuan menjadi pasaran yang paling kompetitif, kerana Li Auto merancang julat harga 150,000 yuan di masa depan, dan NIO merancang untuk melepaskan model dengan harga yang lebih rendah melalui sub-jenama. Sebilangan pelabur meragui bahawa Hozon Auto dapat mengekalkan penjualan yang kuat dalam persekitaran pasaran ini.

Kebimbangan pelabur juga termasuk bahawa beberapa kereta yang dijual oleh Hozon Auto mungkin digunakan untuk tujuan komersial seperti penyambungan kereta dalam talian dan bukannya untuk kegunaan peribadi, yang akan mempengaruhi prestasi jenama kereta di pasaran kereta persendirian terbesar dalam jangka masa panjang. Pada bulan November tahun lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Hezong Automobile Zhang Yong mendedahkan bahawa penjualan langsung syarikat itu kepada syarikat penyewaan kereta dan pelanggan serupa yang lain menyumbang sekitar 9% dari jumlah penjualan.

Lihat juga:Hozon Motors untuk IPO di Hong Kong pada tahun 2022

Pada bulan Januari tahun ini, penjualan kereta Hozon kuat, dengan jumlah penghantaran 11,000 kenderaan, melepasi NIO dan berada di bawah Xiaopeng Heli Automobile. Jumlah penghantaran bulanannya telah melebihi 10,000 selama tiga bulan berturut-turut. Pada masa ini, rangkaian jualan kereta Hozon meliputi 27 wilayah dan 148 bandar di seluruh negara. Semasa Pameran Auto Guangzhou pada bulan November tahun lalu, Zhang Yong mengatakan bahawa sasaran penjualan syarikat pada tahun 2021 adalah 70,000 kenderaan, dan jumlahnya akan meningkat dua kali lipat pada tahun 2022.