Harga saham stesen B meningkat dengan mendadak setelah laporan kewangan dikeluarkan

Pada 24 Februari 2021, stesen B (Nasdaq: BILI), platform streaming video terkemuka di China, mengumumkan hasil kewangan yang tidak diaudit untuk suku keempat tahun ini dan untuk tahun fiskal yang berakhir pada 31 Disember 2020. Selepas berita itu dikeluarkan, harga saham melonjak lebih daripada 5%.

Pada suku keempat 2020, jumlah pendapatan bersih Stesen B mencapai 3.840.1 bilion yuan ($588.5 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 91%. Purata pengguna aktif bulanan (MAU) mencapai 202 juta, dan MAU mudah alih mencapai 186.5 juta, meningkat masing-masing 55% dan 61% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2019. Purata pengguna aktif harian mencapai 54 juta, peningkatan sebanyak 42%.

Chen Rui, Ketua Pegawai Eksekutif Stesen B, berkata: “2020 adalah tahun yang luar biasa. Kami telah mencapai kejayaan penting dan membawa perniagaan kami ke tahap yang baru.” “Pengguna kami masih sangat terlibat, dengan purata 75 minit sehari dihabiskan di platform kami pada suku keempat 2020, yang mencerminkan kandungan menarik yang ditawarkan oleh syarikat. Kami akan terus mempengaruhi generasi muda China pada skala yang lebih besar dan lebih besar, sambil mendapat pengiktirafan yang lebih luas di kalangan penonton umum. Dalam pasaran video yang sangat kompetitif di China, kami akan membawa pulangan mampan jangka panjang kepada rakan kongsi kami. “

Lihat juga:Bilibili ditentang oleh beberapa rakan perniagaan kerana kritikan terhadap kandungannya yang menyinggung perasaan semakin meningkat

Perniagaan beralih ke Stesen B untuk berinteraksi dengan generasi muda. Pada suku keempat 2020, pendapatan pengiklanan syarikat meningkat kepada 722.4 juta yuan, peningkatan 149% tahun ke tahun, dan pertumbuhan dipercepat untuk suku ketujuh berturut-turut.

Model hiburan digital spektrum penuh Stesen B juga meningkatkan segmen permainan mudah alihnya, dengan pendapatan dari permainan mudah alih meningkat 30% tahun ke tahun.

Stesen B cuba mengembangkan penonton sasarannya di luar Generasi Z. Menurut laporan terbaru dari iResearch, lebih daripada 86% MAU syarikat pada tahun 2020 adalah di bawah 35 tahun. Chen percaya bahawa kumpulan ini akan menjadi daya penggerak untuk semua jenis penggunaan di China, terutamanya produk berasaskan video.

Syarikat itu juga menganggarkan pendapatannya untuk suku pertama 2021 berdasarkan keadaan pasaran semasa dan pandemik COVID-19 yang berterusan, dengan mengatakan bahawa mereka menjangkakan pendapatan bersih antara 3.70 bilion dan 3.80 bilion.