Harga saham Meituan menjunam, kerajaan meminta bayaran perkhidmatan yang lebih rendah

Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara ChinaDan jabatan lain mengeluarkan garis panduan baru pada hari Jumaat yang memerlukan platform penghantaran makanan untuk mengurangkan kos restoran untuk mengurangkan kos perniagaan mereka.

Pada pertemuan “Dua Sesi” pada tahun 2021, Persekutuan Industri dan Perdagangan All-China telah mengemukakan cadangan yang mengesyorkan agar platform penghantaran makanan mengurangkan yuran. Rancangan ini mencadangkan bahawa bayaran penghantaran 10-15% yang dikenakan oleh restoran masih boleh diterima, tetapi dalam operasi sebenarnya, komisen sebenar syarikat katering kecil dengan pengaruh jenama terhad setinggi 18-20%.

Setelah dokumen dikeluarkan, harga saham Meituan turun 14.86% kepada 188 dolar Hong Kong sesaham, dan jumlah nilai pasaran syarikat adalah 1.15 trilion dolar Hong Kong, penurunan 200 bilion dolar Hong Kong dari hari sebelumnya.

Bagi Meituan, penghantaran makanan adalah sumber pendapatan utama. Laporan kewangannya menunjukkan bahawa pada suku ketiga tahun lalu, pendapatan perniagaan penghantaran makanannya adalah 26.48 bilion yuan, merangkumi 54.3% daripada jumlah pendapatan syarikat. Pada suku ketiga 2021, pendapatan komisen perniagaan penghantaran makanan Meituan adalah 23.22 bilion yuan. Jumlah pesanan yang diselesaikan pada suku tersebut adalah 4.01 bilion, dengan pendapatan komisen rata-rata 5.787 yuan setiap pesanan.

Platform penghantaran makanan dalam talian juga diberitahu untuk menawarkan bayaran istimewa kepada restoran di kawasan yang terjejas oleh wabak tersebut.

Galakkan institusi jaminan pembiayaan awam untuk memberikan sokongan kewangan kepada syarikat katering kecil dan sederhana yang berkelayakan, terutama yang baru-baru ini terkena wabak ini.

Dari segi ujian asid nukleik, dokumen tersebut menunjukkan bahawa syarikat katering yang berkelayakan digalakkan untuk melakukan ujian asid nukleik secara berkala untuk pekerja secara percuma dan memberikan sokongan subsidi. Pada tahun 2022, pada prinsipnya, subsidi tidak kurang dari 50% akan diberikan kepada pekerja tetap syarikat katering untuk ujian asid nukleik.

Lihat juga:Starbucks bekerjasama dengan Meituan untuk mengembangkan perkhidmatan penghantaran makanan

Harga saham Meituan jatuh ke titik terendah sejak Julai 2020, dan hari ini merupakan ulang tahun pengasas Meituan Wang Xing.