Happy Auto diluluskan untuk memperoleh platform e-dagang Haitao Auto

Pengedar kereta terpakai China Happy Automobile Holdings berkata pada hari Khamis bahawa ia telah mendapat kelulusan Nasdaq untuk memperoleh platform e-dagang kereta import Haitao Automobile.

Kaixin Automobile berkata dalam satu kenyataan bahawa rundingan pengambilalihan bermula pada November tahun lepas dan kedua-dua syarikat menandatangani perjanjian pembelian saham akhir pada 31 Disember 2020, sambil menambah bahawa urus niaga itu dijangka dimuktamadkan pada Mei tahun ini.

Pada hari Isnin, Haitao Che juga mengumumkan penandatanganan perjanjian kerjasama dengan JD.com, dengan matlamat menjual kereta Haitao bernilai 2 bilion yuan ($308 juta) pada platform e-dagang.

Lihat juga:JD.com melaporkan suku keempat yang mengagumkan, berkat pemulihan China yang kuat selepas wabak ini

“Dalam tempoh tiga tahun akan datang, jualan akan berkembang pada kadar sekurang-kurangnya 50% setahun. Jumlah jualan perjanjian kerjasama ialah 9.5 bilion yuan ($1.4 bilion),” kata syarikat itu.

Saham tersenarai Nasdaq Kaixin.com ditutup 8% kepada $2.56 pada hari Khamis selepas pengumuman penggabungan utama.

Happy Automobile Holdings, yang dahulunya dikenali sebagai CM Seven Star Acquisition Company, ditubuhkan pada tahun 2015 oleh syarikat induk Renren Company dan beribu pejabat di Beijing. Happy Motors terutamanya menjual kereta terpakai jenama mewah seperti Audi, BMW, Mercedes-Benz, Land Rover dan Porsche. Ia juga menyediakan pembiayaan pihak ketiga, jaminan lanjutan dan perkhidmatan insurans.

Pengambilalihan Haitao Automobile akan membolehkan Happy Automobile memasuki pasaran kereta e-dagang China yang pesat berkembang. Selepas tempoh kerugian dan laporan media negatif, Happy Automobile berharap pasaran ini akan mengubah momentum pembangunannya.

Pada separuh pertama tahun 2020, pendapatan syarikat adalah $33 juta, hanya sepersepuluh dari pendapatan tahun sebelumnya.

Menurut Securities Times, pada akhir Mac, Kaixin Automobile dituduh menubuhkan 14 usaha sama palsu (JV) antara Mei 2017 dan Mac 2018 untuk memperluaskan rangkaian jualan kereta terpakai di seluruh negara.

Laporan itu juga mengatakan bahawa beberapa rakan kongsi tempatan dalam usaha sama ini juga menuduh Happy Motors memalsukan kontrak inventori dan jualan.