Great Wall Motors membina tangki menjadi jenama kenderaan off-road bebas

Great Wall Motors, pembuat SUV dan pickup terbesar di China, mengumumkan pada 21 Mac bahawa ia akan melancarkan siri tangki kenderaan luar jalan utamanya sebagai jenama bebas.

Menurut pembuat kereta Baoding Wei Jianjun, syarikat itu akan memisahkan TANK dari jenama mewah WEY di Pameran Industri Automobil Antarabangsa Shanghai ke-19 pada bulan April.

TANK 300, yang memulai debutnya pada bulan Julai 2020 dan dilancarkan pada bulan Disember tahun lalu, adalah model pertama yang dibina di platform “TANK · WEY”. Ia dikuasakan oleh enjin petrol turbocharged dua liter dengan output 167 kilowatt dan boleh mempercepatkan kenderaan hingga 100 kilometer sejam dalam sepuluh saat.

TANK 300 boleh didapati dalam tiga versi berbeza, dengan harga 175,800 yuan ($27,009) untuk versi standard dan 213,800 yuan ($32,847) untuk set aksesori premium. Prestasi cemerlang tangki dan harga yang menarik telah membolehkannya mengumpul pengikut yang besar di kalangan pekerja kolar putih muda di China. Oleh kerana bekalan yang tidak mencukupi, pelanggan domestik kini terpaksa menempah di peniaga untuk membeli kenderaan di luar jalan.

Great Wall Motors telah mengemukakan pendaftaran cap dagang untuk dua model tangki lain-tangki 600 dan tangki 900. Tank 600 dijangka memulakan pengeluaran pada Oktober 2021.

Lihat juga:Great Wall Motors dan BMW Joint Venture Diluluskan oleh Pentadbiran Pelaburan Asing

Langkah Great Wall adalah sejajar dengan strategi pembangunan jangka panjangnya dan boleh diringkaskan dalam peribahasa Cina: “Lebih mudah untuk berperang dengan lebih banyak anak.”

Lapan tahun yang lalu, syarikat itu melepaskan siri SUV murah Haval ke dalam jenama bebas, yang berjaya menjadi jenama SUV terlaris di China selama 11 bulan berturut-turut pada tahun 2020. “Banyak pelanggan tahu Haval, bukan Great Wall Motor,”.BerkataLi Ruifeng, Naib Presiden Great Wall Motors. “Apabila produk cukup kuat, orang mengabaikan syarikat induknya”.

Di samping memisahkan model tertentu, Great Wall Motors juga memisahkan pengeluar bahagian auto ke dalam syarikat bebas, yang meningkatkan kelebihan daya saing empayar automotif.

Ditubuhkan pada tahun 1984, pembuat kereta yang disenaraikan di Hong Kong dan Shanghai mempunyai empat jenama berikut: pickup GWM, Haval, WEY dan jenama elektrik ORA yang berpatutan. Produknya meliputi pelbagai kategori model seperti SUV, kereta penumpang, dan trak pikap. Ia mempunyai lebih daripada 70 anak syarikat induk, dan pada akhir tahun 2018, asetnya mencapai RMB 111.8 bilion ($17.18 bilion).

Syarikat itu berusaha untuk mewujudkan jenama bebas baru kereta elektrik dan pintar yang akan berharga lebih tinggi daripada produk sedia ada,ReutersLaporan. Pada tahun 2020, jualan Great Wall Motors melebihi satu juta unit.