Great Wall Motors akan memasuki pasaran Hong Kong dan Macau

2 Ogos,Great Wall Motors (GWM) dan peruncit kereta Inchcape GroupMengumumkan bahawa kedua-dua pihak telah mencapai hubungan kerjasama untuk bersama-sama mengembangkan pasaran kenderaan tenaga baru di Hong Kong dan Macau.

Sebagai pengedar kenderaan terkenal, Inschip Group telah beroperasi di China selama lebih dari 55 tahun dan telah berkhidmat sebagai ejen umum untuk pelbagai jenama kenderaan elektrik di Hong Kong dan Macau.

“Inchcape adalah rakan kongsi yang sangat baik dengan rangkaian penjualannya di banyak wilayah di seluruh dunia,” tambah Tony Sun, timbalan pengurus besar antarabangsa GWM, yang komited untuk melabur sumber daya dalam penyelidikan dan pengembangan tenaga dan teknologi baru dan berharap dapat berkembang di berbagai wilayah di seluruh dunia. Dengan strategi globalisasi GWM dan pelancaran produk baru, kerjasama ini dengan Inskapel di Hong Kong dan Macau mempunyai kepentingan strategik.

Sebagai pelopor GWM dalam bidang tenaga baru, Euler akan memimpin memasuki pasaran Hong Kong dan Makau dengan produk melalui rangkaian pengedaran Inchcape, dan penjualan yang buruk juga mungkin menjadi motivasi utama Euler untuk mencari pasaran luar negara. Pada bulan Jun, jumlah penjualan Ola adalah 11.500 kenderaan, peningkatan tahun ke tahun hanya 6.7%. GWM mendedahkan ORA juga akan memasuki UK, Australia, Afrika Selatan, Malaysia dan tempat-tempat lain.

Hingga kini, GWM telah dieksport ke lebih dari 170 negara dan wilayah di seluruh dunia dan mempunyai hampir 700 saluran penjualan di luar negara. Pada bulan Jun, penjualan GWM di luar negara adalah 13,451 unit, merangkumi 13.3%. Pada separuh pertama tahun 2022, penjualan kumulatifnya di luar negara mencapai 62,900 kenderaan, merangkumi 12.1%.

Lihat juga:Great Wall Motor Tank 300 SUV dilancarkan di Arab Saudi

Pada bulan Jun, penjualan kenderaan tenaga baru GWM berjumlah 12,700, dengan jumlah penembusan 12.5%. Pada separuh pertama tahun 2022, penjualan kumulatifnya adalah 518,500 kenderaan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 16.1%. Jumlah penjualan kenderaan tenaga baru mencapai 63,600, dan penjualan model melebihi 200,000 yuan (29,602 dolar AS) hanya 14%.