Gordi Hi-Tech untuk membina kemudahan litium karbonat di Argentina

Pada 24 Jun,Gotion berteknologi tinggi syarikat perlombongan milik negara Amerika Syarikat dan Argentina Jujuy Energía y Minería Sociedad del Estado (JEMSE)Perjanjian ditandatangani untuk menubuhkan usaha sama di Argentina. Menurut perjanjian itu, kedua-dua pihak akan merancang untuk membina barisan pengeluaran litium karbonat kelas bateri untuk terus mempromosikan strategi globalisasi Getie.

Usaha sama itu akan menubuhkan dan mengendalikan penapisan litium karbonat gred bateri di Zon Perdagangan Bebas Perico, Provinsi Jujuy, Argentina, untuk pembangunan dan pengeluaran litium karbonat dan produk lain yang berkaitan. Kilang ini pada mulanya merancang untuk membina barisan pengeluaran litium karbonat bermutu bateri dengan output tahunan 10,000 tan. Pada masa akan datang, ia merancang fasa kedua 50,000 tan litium karbonat bermutu bateri mengikut permintaan pasaran.

Wilayah Jujuy Argentina mempunyai sumber tasik garam yang sangat tertumpu dan pengalaman perlombongan yang kaya dalam mengekstrak litium dari air garam dengan kos yang rendah. JEMSE komited untuk meningkatkan projek penggunaan tenaga baru seperti teknologi pengekstrakan litium, kapasiti perlombongan, dan penyimpanan tenaga fotovoltaik. Pada masa ini, JEMSE telah menjalin hubungan kerjasama yang erat dengan perusahaan di Perancis, Australia, Kanada, Amerika Syarikat, Jepun, dan negara-negara sederhana.

Di bawah perjanjian itu, JEMSE akan bertanggungjawab untuk penerokaan sumber litium yang berpotensi dan penyediaan hak perlombongan lain, serta pembekalan litium karbonat gred industri untuk projek itu. Goette Hi-Tech akan menyediakan sokongan teknikal. Kedua-dua pihak juga memutuskan untuk bekerjasama dalam perniagaan hiliran industri litium seperti bahan katod dan pembuatan bateri litium. Di masa depan, bateri yang dihasilkan oleh Godi Hi-Tech di Provinsi Jujuy dijangka digunakan di Jerman, India, Amerika Syarikat, Barat, Vietnam dan negara-negara lain.

Di samping itu, pada petang 24 Jun, Presiden Argentina Alberto Fernandez bertemu dengan Pengerusi Gautian Hi-Tech Li Zhen dan delegasinya di kediaman presiden Olivos. Fernandez dengan jelas menyokong pelaburan China di Argentina dan memuji pelaburan industri berteknologi tinggi Qualcomm untuk mempromosikan pembangunan industri tenaga baru negara itu.

Li Zhen (kiri), Ketua Godi Goko, dan Presiden Argentina Alberto Fernandez (kanan) (Sumber gambar: Godi Goko)

Kedua-dua pihak juga melakukan pertukaran persahabatan mengenai topik seperti strategi “Carbon Peak, Carbon Neutrality Target”, industri automobil tenaga baru,” Sustainable Transportation Act”, dan usaha sama antara Godi High-tech dan Colvin, pengeluar alat ganti kenderaan Amerika yang terkenal, untuk menubuhkan bateri bas elektrik..

Lihat juga:Gedi berteknologi tinggi akan menghasilkan bateri separa pepejal 360Wh/kg pada tahun 2022

Li Zhen mengulas kerjasama tersebut seperti berikut: “Argentina adalah ekonomi ketiga terbesar di Amerika Latin, dengan sistem sosial yang harmoni dan pengembangan sumber daya yang teratur, yang menyediakan persekitaran luaran yang baik untuk pelaburan korporat. Kami bekerjasama dengan JEMSE, dan kami juga akan bekerjasama dengan Buenos Aires. Kerjasama saintifik dan teknikal untuk mengembangkan aplikasi hiliran. Dalam 100 tahun akan datang, kenderaan tenaga baru pasti akan menjadi enjin baru ekonomi dunia.”