Gigacloud Technology, platform perdagangan komoditi besar, mempertimbangkan penyenaraian Nasdaq

Teknologi Gigacloud, platform perdagangan yang terlibat dalam eksport komoditi, mengemukakan dokumen kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) pada 8 Julai, merancang untuk menyenaraikan Nasdaq di bawah simbol ticker “GCT”.

Seawal 24 Mei 2021, Gigacloud Technology mengemukakan permohonannya kepada SEC. Menurut prosedur biasa, ia boleh disenaraikan di Amerika Syarikat secepat suku ketiga tahun lalu. Namun, ia membatalkan permohonannya akhir tahun lalu.

Gigacloud Technology menawarkan saham Kelas A kali ini dan bukannya saham simpanan Amerika (ADS) yang dirancang tahun lalu. Kebanyakan syarikat permulaan China memilih untuk mengeluarkan ADS apabila mereka disenaraikan di Amerika Syarikat.

Syarikat ini, yang telah ditubuhkan selama lebih dari 10 tahun, telah menerima pelaburan dari JD.com dan China Red Star, DCM, Suzhou Oresa Holdings, dan Buhuo Venture Capital. Pada awal tahun 2019, syarikat melancarkan platform perdagangan komoditi. Dengan mengintegrasikan carian, pembayaran dan logistik pada platform yang sama, syarikat itu bertujuan untuk menghubungkan pengeluar dan pengedar Asia di seluruh Amerika Syarikat, Asia dan Eropah.

Teknologi Gigacloud pada awalnya bertujuan untuk pasaran perabot global, dan kemudian secara beransur-ansur berkembang ke peralatan rumah tangga, peralatan kecergasan dan bidang lain. Pada masa ini terdapat 21 gudang besar di empat negara di Amerika Utara, Eropah dan Asia, dengan jumlah penyimpanan lebih dari 4 juta kaki persegi.

Lihat juga:Peruncit perjalanan China Travel Group Duty Free Limited memulakan semula IPO Hong Kong

Pada tahun 2020, 2021 dan 12 bulan yang berakhir pada 31 Mac 2022, GMV Gigacloud Technology masing-masing adalah AS $190.5 juta, AS $414 juta dan AS $438.1 juta.

Dari 2019 hingga 2021, pendapatan bersih syarikat masing-masing adalah $122 juta, $275 juta dan $414 juta. Pada suku pertama 2022, pendapatan bersihnya meningkat 19% menjadi $112 juta daripada $94 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2020.