Gergasi teknologi China Beike meneroka industri perabot rumah

Pasangan Cina muda membeli sebuah apartmen, tetapi perabot membuat mereka sakit kepala kerana mereka sentiasa sibuk dengan kerja. Walaupun mereka mengupah pekerja binaan profesional, mereka tidak mempunyai masa lapang untuk memeriksa kemajuan projek dengan teliti.

Di sini datang Beyu.

Penyedia perkhidmatan pengubahsuaian dan pengubahsuaian rumah sehenti yang baru muncul membolehkan pemilik rumah memantau keseluruhan proses dalam masa nyata di aplikasi dengan memasang kamera panorama 360 darjah di laman web mereka. Ia juga menyediakan pereka dalaman dan kakitangan pembinaan yang berkelayakan yang bertanggungjawab untuk reka bentuk, perolehan, penghantaran, pemasangan dan pembersihan.

Beiwoo bertujuan untuk menjadikan kehidupan lebih mudah bagi pemilik rumah, memberi mereka pengalaman yang siap untuk bergerak.

Pengalaman pasangan yang disebutkan di atas tidak terkecuali. Untuk masa yang lama, terdapat beberapa masalah dengan industri perabot China: ia adalah pasaran yang terfragmentasi, penuh dengan peraturan tersembunyi, di mana pemilik rumah tidak mempunyai akses kepada semua maklumat yang mereka perlukan, yang menyebabkan caj berlebihan, penghantaran lewat dan perkhidmatan pelanggan yang buruk…

Di sebalik Beiwoo adalah langkah terbaru yang dimulakan tahun lalu oleh syarikat gergasi perdagangan dan perkhidmatan perumahan China, KE Holdings Inc. Syarikat itu, yang disenaraikan di Bursa Saham New York dan Bursa Saham Hong Kong-juga dikenali sebagai Beike-adalah platform perdagangan dan perkhidmatan perumahan bersepadu dalam talian dan luar talian yang terkemuka di pasaran domestik.

Lihat juga:Platform perdagangan hak milik China Beike berjaya disenaraikan di Hong Kong

Pada akhir 2021, Beike mengungkapkan peningkatan strategik yang disebut “Satu Badan dan Dua Sayap”. Dalam konsep ini, “satu badan” merujuk kepada perniagaan terasnya, iaitu perkhidmatan urus niaga rumah terpakai dan baru, manakala “dua sayap” merujuk kepada perkhidmatan pembaikan dan pengubahsuaian rumahnya, serta perkhidmatan sewa.

Beike adalah jurucakap proptech di China, bercita-cita tinggi untuk membentuk semula industri perumahan dan perumahan China yang masih belum berkembang. Ia mempunyai DNA yang tahan lama untuk menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan berkualiti tinggi.

Bermula dari jenama pembrokeran nasionalnya yang terkenal Lianjia, Beike telah banyak melabur untuk membentuk semula landskap pembrokeran yang pernah huru-hara dengan bantuan teknologi.

Sebagai contoh, kekurangan inventori seluruh industri menjadikan sukar bagi pembeli rumah untuk mendapatkan inventori hartanah yang boleh dipercayai dan sahih, mengakibatkan ketidakcekapan dan kekurangan ketelusan. Sebagai tindak balas kepada masalah ini, Beike telah membuat “kamus perumahan” dalam talian yang komprehensif selama bertahun-tahun, yang mengandungi perumahan harta tanah yang nyata dan unik, ditambah dengan rangkaian kedai dan ejen luar talian yang besar.

Melibatkan diri dalam industri perabot lagi, Beike berharap dapat menggunakan teknologi seperti VR/AR, AI, dan analisis data besar untuk menyelesaikan beberapa masalah yang berterusan.

Di aplikasi Beiyu, pemilik rumah tidak hanya dapat memilih pereka, tetapi juga menggunakan sistem pemodelan maklumat bangunan yang dikembangkan sendiri untuk membuat rumah ideal mereka secara maya, dan melihat prosesnya tepat pada waktunya melalui fungsi “tapak pembinaan pintar”. Di samping itu, platform “butler”, pereka dan pekerja pembinaan bekerja rapat untuk berkomunikasi dengan pemilik rumah tepat pada masanya untuk memastikan kepuasan mereka.

(Sumber: Beike)

Setakat ini, Pak Ko nampaknya lepas landas dengan baik terutama meneroka peluang dalam dekorasi dan dekorasi kediaman.

Di tengah kemerosotan ekonomi, Beike mengeluarkan pendapatan suku kedua pada 23 Ogos, melaporkan pendapatan bersih 13.8 bilion yuan ($2.1 bilion), penurunan tahun ke tahun sebanyak 43.0%. Jumlah dagangan (GTV) adalah 639.5 bilion yuan ($95.5 bilion).

Walaupun menghadapi cabaran ini, GTV dalam sektor pembaikan rumah dan perabot menunjukkan pertumbuhan positif, mencapai 1.3 bilion yuan ($189 juta), berbanding 47 juta yuan dalam tempoh yang sama pada tahun 2021. Kemasukannya ke dalam industri telah mencapai pertumbuhan yang mantap.

Peng Yongdong, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Beko, mengatakan dalam laporan kewangan: “Perkhidmatan pembaikan dan pengubahsuaian rumah kami sekali lagi menolak tren dan mencapai pertumbuhan yang kuat, berkat model perniagaan perkhidmatan penuhnya dan kelebihan pelanggan dan lalu lintas yang dibina melalui perniagaan teras kami.”

Tao Xu, ketua pegawai kewangan syarikat, menambah bahawa Beike akan terus membuat pelaburan yang diperlukan dalam perkhidmatan pembaikan rumah dan perabot.

(Sumber: Beike)

Titik tumpuan strategik Beko didorong oleh pasaran yang menjanjikan dan visinya sendiri.

Menurut data dari organisasi penyelidikan pihak ketiga iResearch, ukuran pasaran industri perabot China adalah 2.616.3 bilion yuan pada akhir tahun 2020, dan dijangka mencapai 3781.7 bilion yuan pada tahun 2025, dengan CAGR 7.6%.

Beike sedang mencari bidang baru untuk pertumbuhan masa depan. Terdapat sinergi yang kuat antara perniagaan perabot dan perniagaan membeli dan menjual rumah-banyak pemilik rumah perlu mengubahsuai rumah mereka setelah menyelesaikan perjanjian.

Untuk mengukuhkan perniagaan barunya, Beike memperoleh penyedia perkhidmatan hiasan tempatan Shengdu pada awal April. Shengdu adalah syarikat yang berpusat di Hangzhou dengan operasi penting di timur China.

Tidak ada keraguan bahawa transformasi digital industri harta tanah dan perabot China masih jauh. Beko berada dalam posisi yang baik untuk menangkap potensi itu dan memberikan pengalaman pelanggan yang lebih baik kepada pengguna.