Gergasi penghantaran makanan China Meituan melancarkan generasi baru kenderaan penghantaran automatik

Kenderaan penghantaran automatik generasi akan datang yang dibangunkan oleh platform membeli-belah Cina Meituan telah secara rasmi beroperasi di Daerah Shunyi, Beijing. Kenderaan pengedaran baru dengan pemanduan autonomi empat peringkat telah direalisasikan, yang merupakan hasil daripada 5 tahun penerokaan teknologi ini.

Dianggarkan bahawa dalam tempoh tiga tahun akan datang, Meituan akan melancarkan perkhidmatan pengedaran makanan dan sayur-sayuran autonomi di Beijing, Shenzhen dan lokasi lain.

“Kenderaan penghantaran autonomi berkelajuan rendah bertujuan untuk menyediakan penghantaran luar segera. Pelepasan kenderaan ini menunjukkan bahawa Meituan mempunyai kemampuan untuk menyeragamkan pengeluaran besar-besaran produknya sendiri. Pada masa akan datang, kenderaan tanpa pemandu akan bekerjasama dengan kakitangan penghantaran untuk menjadikan penghantaran lebih cekap dan mewujudkan pengalaman yang lebih baik untuk pengguna. Kami juga akan terus meningkatkan pelaburan dalam inovasi teknologi, mempercepat penerokaan pengedaran tanpa pemandu, dan meningkatkan kualiti hidup semua orang, “kata Xia Huaxia, naib presiden dan ketua saintis Meituan.

Kenderaan penghantaran automatik baru mewakili peningkatan utama dalam banyak cara. Kapasiti bebannya ialah 150kg, dan kelajuan pengedarannya boleh mencapai 20km/j. Dalam tempoh lima tahun yang lalu, kereta itu telah menjalani 31 ujian, termasuk prestasi, ketahanan, dan keupayaan persekitaran sejuk, yang membolehkannya berjalan 24/7 dan berhenti tepat pada masanya apabila ia merasakan halangan 150 meter jauhnya. Pada masa yang sama, melalui reka bentuk keselamatan lima dimensi, keseluruhan sistem keselamatan pencegahan, pengawasan, dan pelupusan pos dipastikan.

Sebelum pelancaran kenderaan penghantaran generasi baru, Meituan telah mengumpulkan pengalaman yang kaya dalam penghantaran automatik. Pada tahun 2020, sebagai tindak balas terhadap kesan wabak itu, Meituan menggunakan kenderaan penghantaran lama untuk menyelesaikan pesanan di luar rumah.

Sehingga kini, perkhidmatan ini telah meliputi lebih daripada 20 komuniti. Sebanyak 35,000 pesanan telah selesai dengan sempurna, menyediakan syarikat dengan data dan pengalaman operasi yang kaya untuk menaik taraf kenderaan penghantaran.

Ketua Pegawai Eksekutif Meituan Wang Xing berkata pada mesyuarat komunikasi laporan kewangan baru-baru ini bahawa bidang perkhidmatan kehidupan mempunyai potensi besar. Meituan Xiangxiang mempunyai skala perniagaan yang luas dan pemahaman yang lebih mendalam tentang keperluan pengguna. Oleh itu, melalui penerokaan teknologi canggih, kami dapat menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan yang lebih cekap.

Lihat juga:Meituan dijangka mengembangkan perniagaan pembelian kumpulan komuniti pada tahun 2021

Meituan sangat penting dalam inovasi kerjasama industri-universiti-penyelidikan. Pada 12 April, Institut Penyelidikan Bersama Kehidupan Digital Universiti Tsinghua-Meituan ditubuhkan. Kedua-dua pihak akan menjalankan penyelidikan dalam bidang perbatasan seperti sistem tanpa pemandu pintar, perkhidmatan kehidupan AI, pengangkutan pintar, pengkomputeran berprestasi tinggi, pengurusan kecerdasan buatan, dan ekonomi digital.

Pada hari Selasa, Meituan mengumumkan bahawa ia berhasrat untuk menaikkan hampir $10 bilion dengan menjual saham dan bon boleh tukar. Hasilnya akan digunakan untuk penyelidikan dan pembangunan kenderaan penghantaran automatik, penghantaran drone dan inovasi lain, dan penggunaan korporat umum.