Gergasi pendidikan dalam talian yang disokong oleh Alibaba, Zuoye Bang, menyusut di bawah kawalan pengetatan dasar

Syarikat pendidikan dalam talian SayebonDilaporkanMereka juga memotong seluruh sektor kerana tekanan China terhadap industri. Semasa kemelesetan perniagaan ini, industri mungkin menghadapi gelombang pemberhentian terbesar.

Peraturan yang ketat telah menghantui industri pendidikan dalam talian tahun ini. Pada awal Mei, dua syarikat pendidikan dalam talian terbesar di China, Zuo Ye Bang dan Yuan Fu Dao, didenda 2.5 juta yuan atas tuduhan iklan palsu dan harga yang tidak jelas. Bulan ini, pengawal selia mendenda 15 syarikat lain dengan alasan yang sama.

Zuo Yebang menjawab bahawa pemberhentian adalah keputusan perniagaan biasa dan syarikat itu masih merekrut pensyarah dan jawatan lain. Syarikat itu mengumpulkan lebih daripada $1.6 bilion pada bulan Disember dari pelabur termasuk Alibaba, Tiger Global dan Sequoia Capital.

Industri pendidikan dalam talian membuka peluang yang belum pernah terjadi sebelumnya ketika sekolah ditutup semasa COVID. Pusat Maklumat Rangkaian Internet ChinaAnggaranSehingga Jun 2020, jumlah pengguna pendidikan dalam talian di seluruh negara telah mencapai 380 juta, merangkumi 40.5% daripada jumlah pengguna Internet. IniLaporanIni menunjukkan bahawa akan ada 111 aktiviti penggalangan dana pada tahun 2020 sahaja, dengan jumlah lebih dari 50 bilion yuan, melebihi jumlah empat tahun terakhir.

Walau bagaimanapun, media negara China berkataKritikanSyarikat-syarikat ini mungkin tidak mematuhi prinsip pendidikan, dan pengiklanan menimbulkan kebimbangan kepada ibu bapa yang merasakan bahawa setiap kanak-kanak perlu terlibat dalam aktiviti ini.

Lihat juga:Pengawal selia pasaran mendenda gergasi bimbingan dalam talian Zuoye Bang dan Yuanfu Road kerana menyesatkan pengguna

Kementerian Pendidikan berkata pada bulan Mac bahawa kaunseling selepas sekolah telah meningkatkan tekanan ke atas tadika ke gred 12 (K12) pelajar, sambil menghalang pendidikan awam, danDipesanPerniagaan perlu mengurangkan perkhidmatan tunjuk ajar yang berlebihan.

Menghadapi peraturan yang ketat, perniagaan pendidikan dalam talian TikTok mengubah roda perniagaan pendidikan dalam taliannya, yang bertujuan untuk mengembangkan penggunaan data besar dan AI dalam pendidikan dan menjual perkhidmatannya ke sekolah awam.

Liu Lin, Presiden Persatuan Pendidikan Swasta China,Telah menyatakanDipercayai bahawa pembangunan institusi pendidikan K12 akan merasakan keperitan peraturan dasar. Sebilangan besar pelaburan yang berfokus pada K12 akan mengalir ke sektor pendidikan dalam talian yang lain, mengubah landskap seluruh industri.