Gergasi bateri China CATL melancarkan projek kilang Hungary

Pengilang bateri kuasa terkemuka China CATL menandatangani perjanjian pra-pesanan di bandar Debrecen di timur Hungary pada 5 September, menandakan pelancaran rasmi projek kilang CATL Hungary.

“Rancangan” mencadangkan,Kilang Hungary CATL terletak di 221 hektar di taman perindustrian selatan Debrecen, dan kilang pertama juga akan memulakan pembinaan dalam tahun ini. Projek ini melabur 7.34 bilion euro (7.26 bilion dolar AS), dengan kapasiti bateri yang dirancang 100GWh dan tempoh pembinaan tidak melebihi 64 bulan.

Menteri Luar Negeri dan Perdagangan Hungaria Péter Szijjártó menyatakan pada upacara penandatanganan di lokasi bahawa pelaburan di CATL adalah salah satu daripada lima “pelaburan lapangan hijau” di Eropah dalam 10 tahun terakhir dan yang terbesar dalam sejarah Hungary.Pelaburan CATL di Hungary secara langsung akan mewujudkan 9,000 pekerjaan baru di Debrecen.

CATL mengatakan bahawa dengan perkembangan pesat industri tenaga baru Eropah dan pertumbuhan pasaran bateri yang berterusan. Syarikat itu merancang untuk membina pangkalan bateri tenaga baru di Hungary, yang merupakan sebahagian daripada susun atur strategik global syarikat dan akan membantu mempromosikan pengembangan perniagaan luar negara syarikat.

Apabila projek itu selesai, kilang itu akan membekalkan BMW, Volkswagen dan Stellantis, manakala Mercedes-Benz akan bekerjasama dengan CATL. Setelah kilang Hungary berjaya disiapkan, ia akan menjadi pangkalan pengeluaran kedua di luar negara. Pada masa ini, CATL hanya mempunyai satu kilang di luar negara di Jerman. Pembinaan dimulakan pada Oktober 2019, dengan kapasiti pengeluaran yang dirancang sebanyak 14GWh. Pada masa ini, kilang telah memperoleh lesen pengeluaran sel bateri 8GWh, dan kumpulan sel bateri pertama akan siap pada akhir 2022.

Lihat juga:CATL bekerjasama dengan syarikat penyongsang fotovoltaik solar terkemuka, Sungrow

CATL mempercepat pengembangan kehadirannya di negara-negara Eropah. Sejak 2019, CATL telah menjadi pembekal pengeluar kenderaan komersial seperti Daimler Trucks AG, jenama kenderaan komersial Volkswagen (VWCO) yang beroperasi di Amerika Selatan, Mercedes-Benz eActros LongHaul Truck, VDL Bus & Coach, Trailer Dynamics, dll. Sistem bateri yang dihantar semuanya berdasarkan teknologi CTP (sell-to-pack).

Pada bulan Mei tahun ini, CATL mencapai kesepakatan dengan Solaris, sebuah syarikat bas elektrik terkemuka di Eropah, untuk menyediakan bateri besi fosfat lithium menggunakan teknologi CTP untuk produk bas.