Gergasi bateri CATL menjual saham dengan harga $61 sesaham dalam penempatan swasta A-share

Gergasi bateri ChinaContemporary Ampere Technology Limited (CATL)Syarikat itu mengatakan dalam satu kenyataan pada hari Rabu bahawa ia telah menjual 1097.6 juta saham dalam penempatan swasta saham A dengan harga 410 yuan ($61.12) sesaham, menaikkan 45 bilion yuan.

Pada bulan Ogos 2021, CATL mengeluarkan rancangan penjualan saham untuk mengumpulkan 58.2 bilion yuan, menetapkan rekod baru untuk saham A tahun itu dan juga membangkitkan minat pasaran. Pada bulan November, CATL menurunkan penggalangan dana menjadi 45 bilion yuan.

Menurut pengumuman baru-baru ini, sejumlah 42 pelabur mengambil bahagian dalam langganan tersebut, di mana tawaran tertinggi adalah Oriental Guardian Asset Management Co., Ltd., dan tawaran terendah adalah Nord Asset Management Co., Ltd.

Pada akhirnya, 22 pelabur diperuntukkan saham CATL. Pelabur yang menerima hadiah terbanyak adalah Guotai Junan Securities, yang menerima 11.3754 juta saham bernilai 4.664 bilion yuan.

CATL mengatakan ia merancang untuk menggunakan hasil untuk menghasilkan dan menaik taraf pembuatan bateri lithium-ion di empat bandar di China, serta penyelidikan dan pembangunan.

Menurut data dari Gaogong Lithium, penghantaran bateri penyimpanan tenaga dan tenaga global dijangka sekitar 1516GWh pada tahun 2025. Berdasarkan bahagian pasaran 30% semasa CATL, penghantaran syarikat pada tahun 2025 dijangka 455GWh.

Lihat juga:CATL membina rangkaian perusahaan 5G terbesar di China

Laporan tahunan syarikat menunjukkan bahawa pada akhir 2021, jumlah dana monetari adalah 89.072 bilion yuan, dan aliran tunai operasi bersih adalah 42.908 bilion yuan. CATL juga mempertahankan kedudukan persaingannya melalui inovasi teknologi.Wu Kai, Ketua Saintis CATL, Beberapa hari yang lalu mengatakan bahawa bateri CTP 3.0nya, yang juga dikenali sebagai bateri Kirin, akan dikeluarkan tidak lama lagi. Teknologi CTP dapat meningkatkan ketumpatan tenaga pek bateri, mempermudah proses pembuatan, dan menjimatkan kos.