Geely untuk menubuhkan unit jualan kereta elektrik baru

Reuters memetik orang yang akrab dengan perkara itu sebagai berkata bahawa Zhejiang Geely Holding Group merancang untuk menubuhkan unit berasingan untuk meneroka pembangunan produk, pemasaran dan jualan kenderaan elektrik.

Syarikat itu akan menubuhkan anak syarikat bebas, Lingling Technology, tahun ini untuk membangun dan menguruskan model berdasarkan asas casis kenderaan elektrik sumber terbuka, menurutReutersLangkah ini memecah tradisi bahawa kenderaan elektrik berjalan selari dengan kereta tradisional.

Pangkalan casis Geelys EV diumumkan pada bulan September dan diberi nama Sustainable Experience Architecture (SEA). Ia adalah platform fokus EV bernilai 18 bilion yuan (2.7 bilion yuan) yang bergantung pada penggunaan aluminium untuk menjadikan kenderaan lebih ringan dan sistem stereng depan yang stabil.

Syarikat baru itu belum didaftarkan dan akan mengambil alih pemasaran dan penjualan model elektrik Laut di bawah jenama Lynk & Co dan Geometry. Syarikat itu juga akan menjalankan penyelidikan pasaran yang berbeza daripada sektor automotif tradisional untuk membangun dan menjual model kenderaan elektrik, kata sumber itu.

Pandaily telah menghubungi Geely untuk memberi komen.

Geely memiliki 9.7% kepentingan dalam Daimler, syarikat induk Volvo dan Mercedes-Benz, dan merupakan pembuat kereta persendirian terbesar di China dengan jualan. Syarikat yang berpangkalan di Hangzhou menjual lebih daripada 1.32 juta kereta tahun lepas-10 juta di seluruh dunia.

Pembuat kereta itu mengumumkan bulan lalu beberapa kerjasama strategik dengan gergasi teknologi seperti Tencent dan Baidu untuk mempromosikan transformasinya dari pengeluar tradisional kepada pemimpin dalam industri teknologi automotif, yang memberi tumpuan kepada mobiliti elektrik.

Bidang kerjasama strategik antara kedua-dua pihakGeely dan TencentIni termasuk pembangunan generasi baru kokpit kereta pintar, aplikasi perkhidmatan mudah alih dan mudah alih baru, dan penerokaan sistem pemanduan autonomi.

Sebagai sebahagian daripada transaksiMenubuhkan syarikat EV pintarBekerjasama dengan Baidu, Geely akan menyediakan keupayaan kejuruteraan dan kereta penumpang baru akan dihasilkan di kilang Geelys. Menurut laporan, Xia Yiping, pengasas bersama syarikat perkongsian basikal Mobike, akanDilantik sebagai Ketua EksekutifSyarikat kenderaan elektrik baru.

Lihat juga:Faraday Future berunding dengan Geely dan Evergrande untuk mempromosikan pengeluaran kenderaan elektrik di China

Geely juga mengumumkan bahawa ia akan menubuhkan usaha sama berasingan dengan pembekal iPhone Apple Foxconn untuk menyediakan pengeluar kereta global dengan pengeluaran kereta, perundingan, sistem pemanduan pintar dan perkhidmatan lain.