Geely menafikan plagiarisme teknologi Chery

Syarikat kereta China Geely menafikan tuntutan itu pada 2 OgosTeknologi transmisi hibrid khusus (DHT) Raytheon powertrainDisalin dari pesaingnya Chery.

Sebelumnya, beberapa netizen menyiarkan di platform perbincangan maklumat kenderaan bahawa anggota pasukan kenderaan hibrid Geely semuanya berasal dari Chery. Mereka juga mendakwa bahawa teknologi hibrid Geely dipatenkan lebih lambat daripada Chery, dan paten DHT Pro adalah paten utiliti, yang menunjukkan bahawa Geely “tidak berani” untuk memohon paten penemuan.

Mengenai pemalsuan maklumat palsu dan penyebaran khabar angin yang berniat jahat, Geely menyatakan bahawa pihaknya telah mengumpulkan dan memperbaiki bukti yang relevan dan berhak untuk menuduh pelanggar. Geely juga meminta pemula khabar angin untuk segera menghentikan pelanggaran dan menghapus kandungan yang berkaitan.

Firma itu menjelaskan bahawa paten Geely 3-speed DHT Pro yang muncul dalam gambar palsu yang diedarkan di Internet sebenarnya adalah paten perlindungan untuk projek lain.

Dokumen yang diungkapkan oleh Geely menunjukkan bahawa paten domestik untuk program DHT Pro diajukan pada bulan Ogos 2018 dan diungkapkan pada Januari 2019, sementara paten antarabangsa mengenainya diajukan pada bulan Mac 2019 dan diumumkan pada Februari 2020.

Lihat juga:Pengerusi Geely Li Jiaxiang: Industri automobil telah memasuki tahap pengembangan pintar

Mod penghantaran penyelesaian DHT Pro 3-kelajuan Geely berbeza dengan permohonan paten Chery pada tahun 2019. Geely mempunyai hak harta intelek yang lengkap untuk program ini dan telah dilesenkan di China, Amerika Syarikat dan Jepun. Menjelang akhir 2021, produk yang menggunakan skim ini telah dihasilkan secara besar-besaran.

Pada tahun 2021, Geely menyatakan bahawa ia akan mencapai elektrifikasi penuh, menduduki tempat pertama di pasaran model hibrid, dan disokong oleh teknologi hibrid Raytheon.