Geely melancarkan sedan hibrid metanol pertama dengan harga $19,393

Pada hari Khamis,Geely mengumumkan pelancaran kereta hibrid metanol pertama di dunia, sedan hibrid elektrik metanol Geely Emgrand generasi keempat. Trak berat metanol jarak jauh yang dikembangkan dengan Geely Quanzheng dihantar secara serentak di Guiyang.

Kumpulan pertama kereta hibrid elektrik methanol Emgrand generasi keempat yang dikeluarkan dan dihantar dilengkapi dengan generasi baru enjin hibrid elektrik metanol 1.8L dan transmisi pemacu elektrik hibrid. Ia menggunakan serendah 9.2 liter setiap 100 kilometer dan kos perjalanan kurang daripada 30 sen setiap kilometer. Berbanding dengan kereta petrol tradisional, ia mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 42%.

(Kredit gambar: Geely)

Kereta baru ini didasarkan pada Emgrand generasi keempat Geely, dengan hiasan hijau muda dan logo ekor untuk menonjolkan identiti hibrid elektrik metanolnya. Ukuran badan sama dengan model bahan bakar tradisional, dengan panjang, lebar dan tinggi 4638 * 1820 * 1460mm, jarak roda 2650mm, dan pekali seret 0.27cd. Ia dilengkapi dengan bateri lithium 1.83kWh ternary.

Lihat juga:Geely disokong oleh geometri untuk melepaskan SUV elektrik tulen

Model ini dilengkapi dengan enjin hibrid elektrik metanol 1.8L dengan kecekapan terma 41.5%. Ia mempunyai transmisi pemacu elektrik hibrid dengan kecekapan tenaga 40% dan kecekapan penghantaran 97.5%. Kereta itu dijual dengan harga 129,800 yuan ($19,393).

Trak berat metanol jarak jauh yang dihantar kali ini adalah kumpulan pertama trak berat berasaskan metanol yang dilancarkan oleh Geely New Energy Commercial Vehicle di Guizhou. Ia dikuasakan oleh enjin metanol 13L syarikat yang baru dibangunkan.

Menurut Geely, syarikat itu telah mengembangkan lebih dari 20 model kenderaan penumpang metanol dan kenderaan komersial, dan melancarkan 27,000 kenderaan metanol ke pasar. Jarak tempuh basikal maksimum adalah 1.2 juta kilometer, dengan jarak tempuh hampir 10 bilion kilometer.