Geely Investment Semiconductor Enterprise Jingneng Microelectronics

Maijie Investment, anak syarikat pembuat kereta China Geely, menambahEntiti baru dalam portfolioIsnin. Yang baru ditambahkan ialah Zhejiang Jingneng Microelectronics, dan Maijie mendakwa bahawa nisbah pelaburannya adalah 88%.

Menurut Qicha, platform pertanyaan perniagaan domestik, Jingneng Microelectronics ditubuhkan pada 20 Jun 2022. Wakil sahnya adalah Pan Yunbin, dengan modal berdaftar 10 juta yuan (AS $1.495 juta). Skop perniagaannya merangkumi pembuatan peranti diskret semikonduktor, reka bentuk dan pengeluaran peralatan khas untuk komponen semikonduktor dan cip litar bersepadu. Kecuali untuk 88% ekuiti yang dipegang oleh Maijie Investment, baki 12% ekuiti dimiliki oleh pengurusan Hangzhou Lichen Enterprise.

Geely Maijie Investment ditubuhkan pada 27 Oktober 2015, dengan wakil sah Xu Zhihao dan modal berdaftar 433 juta yuan. 55% saham syarikat dipegang oleh Ningbo Ruima Enterprise Management, dan 44.7% saham dipegang oleh Geely Technology Group Co., Ltd. Khususnya, 99.99% saham Ningbo Ruima Enterprise Management dipegang oleh pengasas dan ketua Geely, Li Jiaxiang.

Lihat juga:Syarikat telefon bimbit Geely berhasrat untuk memperoleh 79.09% Meizu

Ini bukan kali pertama Geely melabur dalam industri cip. Suzhou Photon Matrix ditubuhkan pada Mei 2021. Ia adalah syarikat yang memfokuskan pada reka bentuk dan perkhidmatan cip litar bersepadu. Wakil undang-undang syarikat itu ialah Shen Ziyu, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif ECARX Geely. Syarikat ini sebenarnya dimiliki bersama oleh Hubei ECARX dan Shanghai Guangfei Enterprise Management. Kemungkinan besar pemegang saham terbesar ECARX, benefisiari utama, dan pengawal sebenar yang disyaki adalah Li Jiaxiang.

Sebagai tambahan, Wuhan Lotus Technology ditubuhkan pada bulan Disember 2022, dengan fokus pada reka bentuk dan perkhidmatan cip litar bersepadu. Wakil sah entiti ini ialah Feng Qingfeng, Naib Presiden Geely Automobile Group dan Ketua Pegawai Eksekutif Lotus Group. Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Zhejiang Geely Holding Group memegang 60% syarikat.