Geely Geometry akan menggunakan Huawei HarmonyOS dalam kereta elektrik baru

Geometric Automobile, jenama kenderaan tenaga baru di bawah syarikat automotif China Geely, diumumkan secara rasmi pada 4 OgosKerjasama dengan HarmonyOS HuaweiBuat ekologi kereta pintar baru.

Model Geometri yang kini dijual termasuk Geometri A, Geometri C dan Geometri E, terutamanya kereta padat dan kecil. Poster yang baru dikeluarkan mempunyai perkataan “Power by HarmonyOS” dan panel OLED yang besar. Model EV baru dijangka dilengkapi dengan paparan head-up.

Skrin dalam poster’Geometri’ (Sumber gambar: Geometri)

HarmonyOS 3, Huawei dilancarkan pada 27 Julai, akan menawarkan peningkatan kepada bekas pengguna pada bulan September. Dalam sistem operasi yang dikemas kini ini, ciri-ciri seperti sambungan pelbagai peranti, kad ciri, privasi, dan keselamatan telah dipertingkatkan lagi.

HarmonyOS 3 menyokong 12 peranti pintar termasuk pencetak, cermin mata pintar dan kereta. Berdasarkan HarmonyOS, pengguna hanya perlu menghidupkan navigasi pada telefon pintar, dan kemajuan navigasi dapat dipindahkan ke kereta dengan lancar tanpa operasi lebih lanjut. Peta Petal Huawei juga membawa pengguna pengalaman interaktif yang pelbagai.

Pada masa ini, HarmonyOS 3 menyokong aplikasi di Huawei App Store, seperti Station B, Youku, Sohu Video, Migu Video, Himalaya, Kugou Music, NetEase Cloud Music, dll. Pada masa yang sama, kokpit pintar HarmonyOS membawa perkhidmatan pintar, termasuk penjadualan, maklumat cuaca, penghantaran ekspres, dll.

Lihat juga:Geely disokong oleh geometri untuk melepaskan SUV elektrik tulen

Sebelum ini, pemerolehan pembuat telefon pintar Meizu oleh Pengerusi Geely Li Jiaxiang mencetuskan perbincangan hangat di China. Orang dalam industri pernah percaya bahawa Geely kemungkinan akan menggunakan sistem Flyme Meizu pada kenderaannya sendiri di masa depan. Walaupun nampaknya Geometri telah meninggalkan Meizu Flyme buat sementara waktu, pengguna Internet berspekulasi bahawa Meizu mungkin membuat versi baru Flyme berdasarkan Harmony OS sumber terbuka di masa depan.