Geely dan Renault menandatangani perjanjian kerjasama di Korea Selatan

Renault Group dan Geely Holding Group telah menandatangani perjanjianKerjasama itu bagi membawa model kenderaan hibrid cekap bahan api (HEV) dan enjin pembakaran dalaman (ICE) ke pasaran Korea Selatan untuk dieksport dan dijual. Kenderaan itu akan dihasilkan di kilang Renault-Samsung yang terletak di Busan, Korea Selatan dan pengeluaran dijangka bermula pada 2024.

Produk baru ini akan memanfaatkan seni bina modular padat (CMA) yang dibangunkan oleh pusat penyelidikan dan pembangunan gergasi automotif China Geely di Sweden dan akan memanfaatkan teknologi sistem hibrid canggihnya. Perkongsian ini juga merupakan sebahagian daripada rancangan “penyusunan semula” gergasi kereta Perancis Renault.

Walaupun kenderaan pada mulanya akan direka khusus untuk pasaran Korea, Renault-Samsung akan membenarkan mereka dieksport pada masa akan datang.

Prestasi Renault di pasaran China tidak memuaskan. Pada bulan April 2020, Renault mengumumkan penamatan kerjasama dengan syarikat China Dongfeng Motor, sehingga menarik diri dari pasar kereta penumpang China. Dalam sektor kenderaan komersial, usaha sama antara Renault dan syarikat China yang lain, Brilliance Automobile, menghadapi krisis muflis pada akhir tahun lepas.

Lihat juga:Geely dan Renault mengumumkan penubuhan usaha sama kenderaan hibrid di Asia

Dalam konteks kekurangan cip yang berterusan dan wabak pneumonia mahkota baru, penjualan global Renault telah menurun selama tiga tahun berturut-turut. Kerjasama dengan Geely akan memberikan sokongan utama untuk kemunculan semula Renault di pasaran Asia.