Geely dan Renault bekerjasama untuk membangunkan kenderaan hibrid China-Korea

Pembuat kereta Geely dan Renault berkata pada hari Isnin bahawa mereka akan bekerjasama untuk membangunkan kenderaan elektrik hibrid untuk pasaran teras yang berkembang pesat seperti China dan Korea Selatan.

Menurut memorandum yang dikeluarkan oleh kedua syarikat itu, kerjasama antara mereka akan mencerminkan strategi Geely untuk membuka arsitektur kenderaannya dan mempercepat pelaksanaan “Rencana Renault” Renault di China dan Korea Selatan. Di pasaran China, kedua-dua pihak akan bersama-sama mengembangkan model hibrid berdasarkan teknologi Geely di bawah jenama Renault, dan di pasaran Korea, mereka akan bekerjasama berdasarkan seni bina CMA jenama penjimatan tenaga LYNK & CO untuk bersama-sama mengembangkan model yang sesuai untuk pasaran.

Kenyataan itu menunjukkan bahawa Renault tidak melabur atau memegang sebarang saham dalam Geely.

Lihat juga:Penjualan Geely Automobile mencecah 100,163 kenderaan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 9%

Geely mengumumkan penjualan kenderaan Julai pada 6 Ogos. Dari jumlah penjualan pada bulan itu, 7,794 kenderaan tenaga dan elektrik baru terjual. Geely mengeksport 7,054 unit dan menjual 92,221 unit di tanah besar China. Sebagai tambahan, sasaran penjualan tahunan Geely adalah 1.53 juta kenderaan.