GAC Group melabur 216 juta yuan untuk menubuhkan syarikat teknologi pemacu elektrik

Pada 11 Ogos, pembuat kenderaan milik negara China GAC Group mengumumkanEntiti baru dirancang, sementara dikenali sebagai Teknologi Pemacu ElektrikIa digunakan untuk perindustrian sistem pemacu elektrik IDU bebas dan sistem gandingan elektrik hibrid GMC. Jumlah pelaburan projek adalah 2.16 bilion yuan (320.7 juta dolar AS).

Syarikat baru itu akan dikendalikan oleh GAC Group, GAC Automobile dan GAC Ai’an, masing-masing dengan nisbah pegangan saham sebanyak 23%, 26% dan 51%. Lini pengeluaran dirancang untuk disiapkan pada tahun 2025, dengan pengeluaran tahunan 400,000 set pemasangan sistem pemacu elektrik IDU dan 100,000 set motor sistem gandingan elektrik hibrid GMC dan kawalan elektronik.

Penubuhannya akan membantu GAC Group mengawal teknologi teras pemacu elektrik dan mewujudkan pengeluaran bebas. Dalam bidang pemacu elektrik, GAC Group akan memastikan kestabilan rantaian bekalan melalui penyelidikan dan pengeluaran sendiri, pengeluaran usaha sama, penyumberan luar dan kaedah lain, mengurangkan kos perolehan komponen teras, membantu perniagaan kenderaan tenaga baru kumpulan itu menjadi lebih kuat, dan meningkatkan lagi keuntungan.

Pasaran kenderaan elektrik dan hibrid tulen berkembang pesat. Sebagai sumber kuasa kenderaan tenaga baru, sistem pemacu elektrik adalah komponen teras yang sangat diperlukan. Sebagai “jantung” NEV, sistem pemacu elektrik memainkan peranan “enjin + ECU + transmisi” dalam kenderaan bahan bakar, yang secara langsung mempengaruhi prestasi teras kuasa, ekonomi, keselesaan dan keselamatan kenderaan.

Lihat juga:GAC Group memasuki bidang kereta terbang

Sama ada laluan teknologi elektrifikasi atau jenis bateri, NEV memerlukan sistem pemacu elektrik untuk output dan kawalan kuasa. Oleh itu, menguasai teknologi teras dan terus mengekalkan kemajuan teknologi produk kenderaan akan memberi impak besar kepada pembangunan perusahaan yang mampan. Menyedari penyelidikan dan pengembangan bebas dan pengeluaran bebas pemasangan sistem pemacu elektrik IDU dan komponen terasnya dan komponen teras utama sistem gandingan elektrik hibrid GMC.

GAC Group telah mewujudkan sistem penyelidikan dan pengembangan pemacu elektrik yang lengkap, dengan kumpulan bakat di semua bidang, dan kemampuan pengembangan teknologi canggih seperti kawalan elektrik voltan tinggi, motor berprestasi tinggi, kotak gear pelbagai mod, dan pemacu elektrik bersepadu. Ia dapat disesuaikan dan dikembangkan yang sesuai dengan prestasi kenderaan. Produk pemacu elektrik memberikan daya saing teras untuk jenama bebas AION dan Trumpchi.