GAC AION akan melakukan pusingan pembiayaan A

26 Ogos,Pengumpulan dana pusingan GAC AION A secara rasmi disenaraikan di Guangzhou United Assets and Equity ExchangePada masa yang sama, pembaharuan sistem pemegangan saham GAC Ai’an dilancarkan secara rasmi. Setelah perubahan ini selesai, GAC AION menyatakan bahawa ia akan disenaraikan pada waktu yang tepat dan merancang untuk menjadi jenama kenderaan tenaga baru pertama yang disenaraikan di pasaran bintang Bursa Saham Shanghai.

Pada petang 25 Ogos, lembaga pengarah keenam GAC Group mengadakan mesyuarat untuk mengkaji dan menyetujui kenaikan modal untuk pembiayaan Siri A GAC AION. Dalam mesyuarat itu, lembaga pengarah bersetuju untuk menukar anak syarikat induk GAC AION New Energy Automobile Co., Ltd. menjadi syarikat saham bersama (tertakluk kepada nama akhir yang diluluskan oleh pihak berkuasa pendaftaran), dan tarikh asas harga adalah 31 Mei 2022. Sebelum dan selepas pembaharuan sistem pemegangan saham, nisbah pegangan saham GAC Group tidak berubah.

Pada masa yang sama, dewan pengarah bersetuju dengan GAC AION untuk melaksanakan peningkatan modal dan pengembangan saham. Ini termasuk pembiayaan Siri A melalui penyenaraian awam di Equity Exchange berdasarkan harga yang dinilai dan difailkan. Ekuiti yang dipegang oleh pelabur strategik pada pusingan ini menyumbang kira-kira 15% daripada jumlah ekuiti selepas pembiayaan, dan tidak lebih daripada 70 pelabur strategik telah diperkenalkan. Setelah pusingan pembiayaan selesai, GAC Group akan kekal sebagai pemegang saham pengendali.

GAC AION V Plus (sumber gambar: GAC AION)

GAC AION mendedahkan bahawa harga yang disenaraikan secara komprehensif mempertimbangkan harga penilaian aset, dan harganya berdasarkan 31 Mei tahun ini, membandingkan penilaian syarikat, niat pelabur dan faktor lain. Pada harga ini, penilaian GAC AION sebelum pusingan pelaburan A adalah sekitar 85 bilion yuan (12.29 bilion dolar AS). Sebagai tambahan kepada pembiayaan 15 bilion yuan, penilaian pasca pelaburan syarikat dijangka melebihi 100 bilion yuan.

Lihat juga:GAC AION mengatakan projek kenderaan dengan Huawei berterusan

Menurut pengumuman itu, dana yang diperoleh dari peningkatan modal dan pengembangan saham ini akan digunakan terutamanya untuk pengembangan produk baru, bateri generasi baru dan penyelidikan dan pengembangan pemacu elektrik, serta penyelidikan dan pengembangan dan susun atur teknologi teras seperti pemanduan pintar, kokpit pintar, ekologi tenaga, dan pengembangan kapasiti.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, GAC AION telah menunjukkan prestasi yang baik di pasaran kenderaan tenaga baru. Dari Januari hingga Julai tahun ini, penjualan kumulatif firma mencapai 125,300, di mana penjualan pada bulan Julai melebihi 25,000.

GAC AION telah memulakan pembinaan barisan pengeluaran percubaan R&D bateri, menubuhkan firma teknologi tenaga, dan merancang untuk menubuhkan syarikat pemacu elektrik dan syarikat bateri untuk mewujudkan rantaian bekalan bateri bebas. Ini bertujuan untuk mengembangkan sepenuhnya susun atur rantaian industri ekologi tenaga, termasuk bahan mentah hulu, R&D, pembuatan, kitar semula bateri dan penggunaan eselon bateri.