Foto BYD “Seagull” EV Undercover Bocor

Satu siri foto menyamar yang dipaparkanKenderaan elektrik tulen baru BYD bernama “Seagull”Baru-baru ini bocor di platform media sosial China.

BYD Seagull dijangka menjadi model hatchback depan dan belakang yang pendek. Bahagian hadapan dijangka menampilkan rekaan keluarga terbaru BYD dengan lampu hadapan ke atas. Dengan empat roda yang diletakkan di empat sudut badan, kereta baru kelihatan seperti kereta fleksibel yang sesuai untuk pengangkutan bandar.

BYD Seagull (sumber gambar: Weibo)

Kereta baru ini mempunyai empat pintu dan lima tempat duduk, dan kedudukannya dijangka lebih tinggi daripada kenderaan elektrik Mini seperti Wuling Hongguang Mini EV dan Chery QQ Ice Cream.

Dari segi dalaman, kereta pada dasarnya menggunakan reka bentuk yang sama dengan BYD Dolphin, seperti panel instrumen LCD, konsol tengah bersaiz kecil, stereng pelbagai fungsi, dan lain-lain, tetapi reka bentuk ventilasi penyaman udara telah berubah, dan perincian lain masih belum jelas.

Bahagian dalaman BYD Seagull (sumber gambar: PCAuto)

Lihat juga:BYD mendedahkan kemajuan pangkalan pengeluaran bateri Shaoxing

Seperti BYD Dolphin dan Seal, kereta baru ini akan menjadi model seterusnya dalam “siri lautan”. Ia akan menjadi sedikit lebih kecil daripada lumba-lumba. Kereta ini dibina berdasarkan seni bina BYD e-platform 3.0 dan dijangka dijual dengan harga sekitar 50,000 hingga 80,000 yuan ($7,490 hingga $11984) di pasaran kereta kecil elektrik tulen. Ia dijangka dilancarkan pada bulan Jun atau Julai tahun ini, dengan jarak pelayaran antara 300km dan 400km.

Kereta baru ini mungkin dilengkapi dengan sistem kuasa yang sama dengan Dolphin, dilengkapi dengan motor 70kW dan 130kW, dan mempunyai jarak pelayaran antara 301km dan 405km.