Foto bocor menunjukkan ujian jalan BYD Sea Lion EV

BYD, sebuah syarikat automotif yang berpusat di Shenzhen, menyaksikan penjualan bulanan meningkat dengan pesat setelah melancarkan BYD Dolphin. Selepas itu, syarikat akan memperluas rangkaian marinnya dengan barisan burung camar, singa laut dan anjing laut sepanjang tahun 2022. Model BYD Sea Lion adalah SUV bersaiz sederhana elektrik tulen, danFoto bocor ujian jalannya muncul pada 28 Julai.

Dilihat dari foto, bentuk keseluruhan model baru lebih rendah daripada model SUV khas, memberi orang rasa “menyelam” dan dengan demikian menciptakan penampilan sporty. Tetapi kerana ia adalah ujian jalan raya, badan kenderaan itu dibungkus sepenuhnya dengan pelekat penyamaran, dan terdapat banyak komponen sementara, seperti gril depan dan lampu depan.

Foto BYD Sea Lion yang bocor (Kredit Foto: Autohome)

Model ini menggunakan spoiler sisi condong dan mungkin dengan tetapan rim baru. Selain itu, gambar juga menunjukkan model ini akan dilengkapi dengan paparan konsol terapung yang besar.

Menurut rancangan BYD sebelumnya, panjang, lebar dan tinggi model ini mungkin 4770, 1910 dan 1620 mm, dan jarak roda 2900mm. Di samping itu, jarak pelayaran terpanjangnya mungkin melebihi 700km. Seperti BYD Seagull dan Seal, kereta itu akan dibina berdasarkan e-platform 3.0 dan ditanda aras dengan Model Y. Ia dijangka akan dilancarkan tahun ini.

Lihat juga:BYD akan mengambil bahagian dalam 2022 Paris Motor Show

Dari segi kuasa, kereta itu juga akan tersedia dalam versi pacuan belakang dan pacuan empat roda. Sebagai rujukan, versi pemacu belakang BYD SEAL menggunakan motor dengan kekuatan maksimum 150 kilowatt dan tork puncak 310 N · m, sementara versi pacuan empat roda menggunakan motor berkembar dengan 160 kilowatt di bahagian depan dan 230 kilowatt di bahagian belakang, dan kekuatan maksimum gabungan 390 kilowatt. Ia dapat mempercepat kenderaan dari 0 hingga 100 km/s dalam 3.8 saat.

Meterai BYD telah dikeluarkan dan dijual terlebih dahulu. Ia adalah sedan mewah pertama yang dilengkapi dengan e-platform 3.0, dan ia juga merupakan model elektrik tulen kedua siri BYD Marine Life selepas lumba-lumba. Ia boleh didapati dalam tiga versi hayat bateri, dengan jarak maksimum 700 kilometer dan harga pra-penjualan 212,800 hingga 289,800 yuan (US $31,536,96 hingga US $42,948,36).