Firma modal teroka China Source Code Capital mengumpulkan $1 bilion

Modal sumber modal teroka China mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah menaikkan sejumlah $1 bilion dalam pembiayaan baru. Sumber Code Capital telah menyokong beberapa syarikat teknologi dan unicorn terbesar di China.

Source Code mengatakan pembiayaan terbaru meningkatkan modal di bawah pengurusannya menjadi $2.5 bilion dan RMB 8.8 bilion. Syarikat itu menambah bahawa pelabur termasuk penyokong lama dan baru, tetapi tidak mendedahkan siapa rakan kongsi terhad itu.

Setelah pengumpulan dana baru selesai, Source Code Capital akan terus membuat pelaburan awal dan pertumbuhan dalam industri B dan C. Syarikat ini mengikuti peta jalan pelaburan “tiga pemacu asas”, termasuk Internet +, AI +, dan Global +. Global + merujuk kepada perniagaan China yang memberi tumpuan kepada pasaran antarabangsa.

Cao Yi, Ketua Pegawai Eksekutif dan rakan pengasas Source Code Capital, berkata: “Kami akan terus bekerjasama dengan usahawan berwawasan dan berani untuk bekerjasama untuk mengubah dunia melalui gabungan teknologi dan modal.”

Beliau menambah: “Kami komited untuk menjadi institusi pelaburan yang paling keusahawanan dan mewujudkan pulangan jangka panjang dan besar bagi pelabur kami melalui prestasi cemerlang.”

Cao, yang lulus dari Universiti Tsinghua dalam sains komputer, mengasaskan Source Code Capital pada tahun 2014. Beliau adalah naib presiden di Sequoia Capital dan pengurus pelaburan di Ceyuan Venture Capital.

Sejak itu, firma modal teroka telah menyokong lebih daripada 200 pengasas syarikat teknologi China, termasuk Baidu, pemilik TikTok ByteDance, platform penghantaran makanan Meituan, penyedia pembiayaan mikro Qudian, permulaan EV Li Auto dan syarikat skuter elektrik NIU Technologies.

Lihat juga:Tesla meminta Xpeng China untuk mendedahkan kod sumber bekas pekerjanya

Pada bulan Oktober 2020, Source Code Capital mengumpulkan 3.8 bilion yuan ($580 juta) dari institusi kewangan arus perdana domestik, kumpulan industri tersenarai besar dan dana yang dipandu oleh kerajaan.

Ia juga menjalankan gabungan rakan sebaya dan mentor yang disebut Code Class, yang terdiri daripada pelabur berprofil tinggi dan syarikat portfolio. Dalam komuniti, ahli boleh bertukar pengalaman, sumber dan maklum balas antara satu sama lain.