Faraday Future akan melancarkan kenderaan elektrik FF 91 yang dihasilkan secara besar-besaran pada 23 Februari

Faraday Future (syarikat kereta elektrik yang berpangkalan di California) mengumumkan pada hari KhamisVersi pengeluaran model FF 91 akan dilancarkan secara rasmi pada 23 Februari.

Sebelumnya, FF mengatakan kilang Hanfordnya akan diubah menjadi pangkalan pengeluaran maju, dan syarikat itu membina kemudahan canggih dengan teknologi berkemahiran tinggi dan proses pengeluaran automatik terkemuka untuk bersaing dengan pembuat kenderaan mewah terkemuka di dunia.

Sejak dilancarkan pada bulan Julai tahun lalu, FF telah menyelesaikan tiga dari tujuh tonggak pembuatannya, termasuk menyelesaikan pemasangan peralatan yang menyokong pembuatan kenderaan yang dihasilkan secara besar-besaran dan tinjauan kelayakan kilang untuk pengeluaran akhir.

ff91
(Sumber gambar: Faraday Future)

Namun, pada bulan Oktober 2021, J Capital Research, penjual pendek Wall Street, mengeluarkan laporan penyiasatan 28 halaman mengenai FFIE, yang mempertanyakan status kewangan syarikat, pra-pesanan kenderaan dan kapasiti pengeluaran besar-besaran. Agensi itu bahkan secara terang-terangan mendakwa bahawa FFIE tidak dapat menjual kereta, dengan mendakwa bahawa syarikat itu hanyalah “alat menjana wang” Jia Yueting.

Lembaga bebas FFIE menjalankan siasatan penuh terhadap syarikat itu setelah laporan itu dikeluarkan, kata laporan itu. Pada bulan Februari 2022, syarikat yang disebut 14,000 pra-pesanan didapati mengelirukan kerana hanya beberapa ratus pesanan yang sebenarnya dibayar dengan deposit.

Lihat juga:Faraday Future akan menjadi tuan rumah Hari Futuris 919 tahunan dan mengumumkan kemajuan pengeluaran dan penghantaran FF 91

FF ditubuhkan pada Mei 2014 dan disenaraikan pada Julai 2021 menerusi urus niaga Syarikat Pembelian Tujuan Khas (SPAC) dan Ekuiti Awam Pelaburan Swasta (PIPE). Jia Yueting, bekas Ketua Pegawai Eksekutif FF, kini menjadi ketua pegawai ekologi produk dan pengguna syarikat.