Faraday akan mendarat di Nasdaq pada masa akan datang, dan pra-pesanan untuk kereta yang dihasilkan telah bermula

Menurut laman web rasmi Faraday Future, pra-pesanan untuk model pertama yang dihasilkan secara besar-besaran, FF91, disiarkan secara langsung, dan bakal pembeli dapat menempah kenderaan yang akan datang dengan harga 50,000 yuan (sekitar $7,700). Deposit ini menyokong bayaran balik penuh sebelum menandatangani kontrak.

Faraday Future akan mengadakan hari pelaburnya di Los Angeles pada 21 September, lapor Businesswire. Syarikat itu akan mengumumkan perincian model FF91 pada hari yang sama dan membukanya untuk memandu ujian.

Pada 13 April, Faraday Future mengumumkan di Weibo bahawa FF 91 akan dilengkapi dengan Nvidia DRIVE Orin SoC. Syarikat itu merancang untuk mempunyai ciri autopilot lebuh raya dan memanggil tempat letak kereta ketika disiarkan di khalayak ramai.

Dari segi lidar, FF 91 dilengkapi dengan Velarray H800 keadaan pepejal pertama Velodyne, lidar kelas kereta, yang dapat dipasang di belakang kaca depan.

Velodyne juga mengumumkan bahawa ia adalah pembekal lidar eksklusif untuk Faraday Future FF 91.

Pada masa ini, FF 91 sedang dihasilkan di sebuah kilang seluas 1.02 juta meter persegi di Hanford, California. Sebuah video yang dikeluarkan oleh syarikat itu menunjukkan bahawa kebanyakan pengeluaran memerlukan pemasangan manual.

Faraday Future juga mengungkapkan rencananya untuk model baru di masa depan.FF 81 dan FF 71 dijangka memulakan pengeluaran besar-besaran masing-masing pada tahun 2023 dan 2024.

Property Solutions Acceptions Corp. (PSAC) akan mengadakan mesyuarat pemegang saham dalam talian pada 20 Julai, yang bertujuan untuk meluluskan penggabungan dengan Faraday Future.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik Faraday Future disenaraikan di Nasdaq melalui penggabungan dengan PSAC

Selepas penggabungan selesai, saham dan waran syarikat gabungan akan didagangkan di Nasdaq di bawah simbol saham “FFIE” dan “FFIEW”.

Kesepakatan itu dianggarkan akan menghasilkan pendapatan kasar hampir $1 bilion untuk Faraday Future, termasuk kira-kira $230 juta tunai yang dipegang oleh PSAC Trust-jika mereka tidak membayar balik-dan $775 juta dalam saluran saham biasa. Syarikat gabungan itu memperdagangkan ekuiti bernilai kira-kira $3.4 bilion.