Eksekutif NIO menafikan kerjasama dengan AMD China

AMD China mengumumkan pada hari Selasa di platform media sosial domestik Weibo bahawa ia telah menjalin kerjasama bekalan cip dengan syarikat kenderaan elektrik China NIO. Walau bagaimanapun,Ma Lin, Pengarah Kanan Komunikasi Korporat NIO, dua kali menjawab mesej penolakan kerjasama.

AMD komited untuk mengembangkan penyelesaian pengkomputeran dan pemprosesan grafik untuk perniagaan, pengguna individu, dan pembangun permainan. Ia juga boleh menyediakan unit pemprosesan pusat dan unit pemprosesan grafik. NIO akan menggunakan siri pemproses EPYC AMD sebagai platform pengkomputeran berprestasi tinggi (HPC), kata akaun Weibo AMD China pada hari Selasa. Perlu diingat bahawa nampaknya cip AMD hanya akan digunakan dalam pengembangan kenderaan NIO, bukan dalam pembuatan kenderaan.

Kemudian, Marin berkomentar: “NIO tidak mempunyai kerjasama dengan AMD, apalagi memberi kuasa kepada AMD untuk menyampaikan pernyataan yang relevan. Langkah AMD sangat dikesali, sila hapus catatan tersebut.”

AMD China pada Rabu memadamkan catatan asal danDiterbitkan satu lagi, berkata: “NIO membeli pemproses AMD EPYC untuk penyelidikan dan pengembangan HPC. Pemproses menggabungkan seni bina mikro teras Zen 3 yang dipertingkatkan. Kami menantikan kerjasama masa depan antara kedua-dua pihak”.

Lihat juga:AMD jalin kerjasama bekalan cip dengan NIO

Ma Zaimengulas mengenai jawatan baru AMD China: “Terdapat beberapa penyimpangan dalam pemahaman antara kedua-dua pihak sebelumnya, dan pernyataan saya sebelumnya terlalu sukar. AMD adalah syarikat yang sangat dihormati. Marilah kita bekerjasama untuk kedatangan kecerdasan automotif dan visi langit biru.”