Eigencomm melengkapkan pembiayaan Siri C, dengan SoftBank Vision Fund 2 sebagai pelabur utama

Pada hari Rabu,Shanghai Aigentong Technology Co., Ltd.Mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri C bernilai 1 bilion yuan. Pelabur utama adalah Softbank Vision Fund 2, dan pelabur bersama adalah Cathay Pacific Capital, Costone Capital, GF Qianheqiaobei Chobe Capital, dan pemegang saham sedia ada Qiming Ventures, Fiberhome Capital, Fellow Partners, Xingwang Investment dan China Global Asset Management Capital.

Dana tersebut ditandakan untuk penyelidikan dan pengembangan berterusan dan inovasi cip komunikasi 5G global.

Aigentong ditubuhkan pada Februari 2017 dan terletak di Shanghai Zhangjiang Hi-Tech Park. Ia adalah salah satu pereka cip komunikasi mudah alih selular terkemuka di dunia, yang didedikasikan untuk mereka bentuk cip untuk Internet of Things selular. Syarikat ini mensasarkan cip dengan prestasi terbaik dan prestasi kos tertinggi. Di peringkat global, selain syarikat besar seperti Qualcomm, HiSilicon, Samsung, MTK, dan UNISOC, Igerton adalah salah satu daripada beberapa syarikat yang secara bebas dapat mengembangkan cip komunikasi selular.

Eigencomm telah berjaya mengembangkan dan menghasilkan dua cip NB-IoT, EC616 dan EC616S. Menampilkan “kos rendah, penggunaan kuasa rendah, prestasi tinggi, kebolehpercayaan tinggi, voltan lebar”, Ciricom telah mendapat pujian dari pengeluar modul dan gergasi cip global. Produk komunikasi teras bergerak telah digunakan secara meluas dalam sub-bidang seperti meter pintar, perlindungan kebakaran pintar, basikal bersama, penjejakan aset, dan peralatan rumah tangga.

5G berorientasikan perniagaan membawa kemakmuran dan pembangunan di seluruh dunia. Menurut data dari Global Mobile Vendor Association (GSA), pada April 2021, 153 operator di 64 negara dan wilayah mengendalikan rangkaian fokus perkhidmatan 5G. Sehingga akhir Ogos 2021, China telah membina lebih daripada 1 juta stesen pangkalan 5G, merangkumi lebih daripada 70% daripada jumlah dunia. Di samping itu, jumlah sambungan terminal 5G kini telah melebihi 400 juta.

Sebagai bahagian penting dalam infrastruktur sambungan rangkaian, 5G menghubungkan perkakasan pintar baru, robot, AR/VR, data besar, AI dan teknologi lain. Sambungan baru membantu menghubungkan orang dan keupayaan data dalam pelbagai industri, termasuk penjagaan kesihatan, pengangkutan, dan tenaga, dan mengubah cara dunia menjalankan perniagaan.

Lihat juga:Moffett AI melengkapkan pembiayaan Siri A

Meneroka bagaimana mengurangkan kos dan penggunaan kuasa teknologi 5G, dan aplikasi dan pengembangan terminal global berskala besar selalu menjadi petunjuk penyelidikan utama pengendali perniagaan komunikasi mudah alih dan pengeluar peralatan rangkaian.