Ecar Tech dapat pembiayaan New Hope Group

36krPada 20 Julai, Ecar Tech, sebuah syarikat teknologi baru yang beribu pejabat di Shanghai, menerima pusingan pelaburan baru dari New Hope Group. Scheme Capital kekal sebagai penasihat kewangan eksklusif untuk perjanjian itu.

Pada bulan April tahun ini, Ecar berturut-turut menyelesaikan pusingan pembiayaan A dan A + bernilai hampir 100 juta yuan dari Fenxin Investment, Silicon Port Capital, dan pemegang saham sedia ada Chentao Capital. Selepas pusingan pembiayaan strategik ini, New Hope Group dan Bitauto akan bekerjasama untuk membina rantaian sejuk, harta tanah, pengeluaran pertanian dan sektor lain yang pintar.

Ditubuhkan pada tahun 2018, Bitauto adalah syarikat berasaskan teknologi kenderaan digital pintar (IDV). Berdasarkan teknologi teras platform skateboard “kawalan penuh + kecerdasan sebenar + die-casting bersepadu”, pelbagai produk yang menampilkan enjin reka bentuk pintar, pembuatan digital, dan perlombongan data awan telah dikembangkan. Produk telah digunakan secara besar-besaran dalam logistik terminal, runcit, keselamatan, pembersihan dan bidang lain.

Dari segi struktur casis syarikat, platform IDV mempunyai kedua-dua mekanisme perlanggaran keselamatan dan kabin elektrik IP67, dan telah lulus analisis simulasi CAE sistem. Casis juga direka ringan, dengan sistem kuasa yang sepadan, dan penalaan kestabilan pengendalian. Ia menonjol dalam petunjuk prestasi seperti pelayaran, kedalaman mengembara, dan pendakian.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi Yunchuang Zhixing menyelesaikan pusingan pembiayaan Pra-A

Shu Liang, Ketua Pegawai Eksekutif Bitauto, menyebut bahawa kenderaan kecil tanpa pemandu biasanya mempunyai atribut alat pengeluaran, tetapi mereka sering gagal semasa operasi. Oleh itu, terdapat keperluan mendesak untuk menyelesaikan masalah dengan cepat. Walaupun menyediakan produk perkakasan yang sangat baik ke pasaran, Ecar juga telah membina sistem operasi dan penyelenggaraan dan rangkaian operasi dan penyelenggaraan yang lengkap dan profesional. Mampu menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan perisian dan perkakasan periferal kenderaan yang tepat.

Pasar terminal China mempunyai permintaan pasar yang kuat dan jumlah pasar yang besar, termasuk pengiriman ekspres, takeaway, perubatan, makanan segar, peruncitan, pembersihan, rondaan, dan aplikasi lain yang tersegmentasi. Pada masa ini dianggarkan bahawa ukuran pasaran terminal China adalah sekitar RMB 1 trilion. Ambil contoh industri penghantaran ekspres. Walaupun semasa wabak pada tahun 2021, jumlah perniagaan penghantaran ekspres tahunan China masih mencapai 108.3 bilion keping, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 29.9%.