E-commerce streaming langsung menyapu China

Pada 2 Julai, syarikat gergasi teknologi China ByteDance melabur di Hangzhou Weinian Brand Management Co., Ltd. (Weinan), syarikat kontrak Li Ziqi, salah satu pengaruh Internet paling popular di China. Langkah itu menunjukkan cita-cita ByteDance untuk memperluas jejaknya di ruang streaming langsung dan pengguna baru yang berkembang pesat.

Menurut data dari Tianyan Check, pangkalan data korporat China, ByteDance sudah memegang 1.48% saham Weiman. Ditubuhkan pada tahun 2013, Weinian adalah syarikat rangkaian pelbagai saluran (MCN) yang memberi tumpuan kepada sektor pengguna baru. Lee adalah selebriti internet yang paling terkenal di syarikat itu, dengan 15.7 juta pelanggan di YouTube dan 3.2 juta pengikut di TikTok. Setelah menarik berjuta-juta peminat dalam talian, Li mengubah kemasyhurannya menjadi perniagaan, menjual makanan istimewa tempatan seperti serbuk skru di platform e-dagang China.

Berita itu menjadi viral di Weibo, platform seperti Twitter, dengan 420 juta netizen mengambil bahagian dalam perbincangan. Seorang netizen berkomentar: “Kerjasama antara ByteDance dan Li Ziqi akan membantu memperluas promosi budaya Cina di luar negara, kerana keduanya mempunyai pengaruh besar.”  

Ini bukan syarikat MCN pertama yang dilaburkan oleh ByteDance. Menurut TMTPost pada bulan Mei, ByteDance telah melabur dalam 28 syarikat yang menjadi popular di kalangan pengguna muda sejak tahun 2020. Mountain Top, agensi pengurusan selebriti terkenal di China, telah mencipta banyak idola popular dan merupakan salah satu syarikat di mana ByteDance memegang 8.85% saham.

Dong Dengxin, pengarah Institut Sekuriti Kewangan Universiti Wuhan, mengatakan dalam wawancara dengan Global Times: “Untuk ByteDance, bekerjasama dengan syarikat seperti Weinian dan bekerjasama dengan pemimpin pendapat atau idola utama dapat membantu Douyin (Versi Cina Douyin) dan jenama platform popular lain membawa lebih banyak lalu lintas.”

Dong mengatakan bahawa perjanjian dengan Weinian menunjukkan bahawa ByteDance memfokuskan diri untuk memperluas perniagaan streaming langsungnya, menargetkan lebih banyak industri, dan mengintegrasikan syarikat yang dilaburkannya dengan lebih baik ke dalam ekosistem syarikat dari kawasan pengguna baru.

Wei Ya (L) adalah influencer dalam talian teratas Taobao Live, menjual produk melalui siaran langsung.[Foto/China Daily]

E-dagang langsung China, yang pertama kali dilancarkan di China lima tahun yang lalu, telah memasuki zaman kegemilangannya ketika wabak pneumonia mahkota baru mendorong lebih banyak orang, terutama generasi muda, untuk memindahkan belanja mereka dari kedai ke dalam talian.

Menurut laporan oleh Pusat Maklumat Rangkaian Internet China, sebuah agensi kerajaan, jumlah pengguna e-dagang siaran langsung di China meningkat kepada 388 juta dari bulan Mac hingga Disember 2020, lonjakan 123 juta.

Menurut data dari syarikat perlombongan dan analisis data iiMedia Research, sebagai cara yang popular untuk menjangkau bakal pelanggan, pasaran e-dagang siaran langsung China berkembang pada kadar tahunan 121.5% tahun lalu, dengan pendapatan 961 bilion yuan. Sehingga Jun 2020, pengguna siaran langsung China menyumbang kira-kira satu pertiga daripada populasi Internet.

Industri yang menguntungkan telah mendorong munculnya syarikat MCN seperti Weinan, yang berusaha keras untuk membuat streaming langsung dan menjual segalanya dari gincu hingga kereta. Wei Ya, yang mempunyai lebih daripada 80 juta pengikut di Alibaba‘s Taobao, menjual $38.6 bilion barang dagangan pada tahun 2020, menurut Guoji, sebuah organisasi yang melacak data e-dagang. Kejayaan Top Influencer menjadikan industri ini sebagai Makkah untuk siaran langsung ingin menjadi kaya dalam industri ini dan bermimpi menjadi bintang siaran langsung seterusnya.

Sokongan kerajaan juga menjamin masa depan yang menjanjikan untuk industri ini. Pejabat Umum Majlis Negeri mengeluarkan garis panduan pada 21 September 2020, yang bertujuan untuk mendorong penggunaan baru dengan format perniagaan baru, model baru dan corak baru. Menurut panduan itu, pemerintah akan memperbaiki perkhidmatan Internet + dan platform perkhidmatan awam untuk mempromosikan integrasi e-dagang dan penggunaan dalam talian dan luar talian.  

Pasaran yang besar dan dasar pilihan telah mendorong industri streaming langsung ke jalur cepat, menarik syarikat gergasi teknologi China seperti Alibaba, ByteDance dan Kuaishou untuk bersaing untuk mendapatkan bahagian dalam pasaran yang berkembang pesat ini.

Selama bertahun-tahun, Alibaba, gergasi e-dagang terbesar di China, telah mempromosikan konsep “e-dagang langsung”, menggabungkan harta tanah komersial tradisional dengan perniagaan siaran langsung. Taobao Live, platform siaran langsung pedagang di Taobao, sebuah pasaran dalam talian di bawah Alibaba Group, telah menghasilkan lebih dari 400 bilion yuan dalam jumlah barang (GMV) pada tahun 2020, di mana siaran langsung menyumbang sekitar 80%. GMV adalah indikator yang biasa digunakan dalam e-dagang untuk mengukur jumlah nilai barangan yang dijual dalam tempoh tertentu.

Untuk memperluas platform GMV, syarikat itu menemui cara baru-merakam influencer antarabangsa dan membuat lebih banyak penjualan di seluruh dunia untuk menarik perhatian. Tahun lepas, Alibaba mengumumkan rancangan untuk membina tentera lebih daripada satu juta pengaruh dalam tempoh tiga tahun.

Syarikat lain menginginkan keuntungan besar industri dan telah bergabung dengan barisan e-dagang siaran langsung. Kuaishou adalah salah satu daripadanya. Sebagai gergasi media sosial dengan 305 juta pengguna aktif setiap hari dan pesaing utama Douyin, Kuaishou menjana wang terutamanya dengan menjual hadiah maya yang dibeli oleh pengguna untuk siaran langsung kegemaran mereka. Untuk mencapai kepelbagaian perniagaan, Kuaishou telah mengalihkan fokusnya ke bidang e-commerce. Pada bulan Jun 2019, Kuaishou membuka jabatan e-dagang, merancang untuk membina platform yang mengintegrasikan e-dagang, video pendek, dan streaming langsung dengan lancar.

Kuaishou dan JD.com menjalin kerjasama pada tahun 2020 untuk mengembangkan ekosistem streaming langsung e-dagang video pendek. Pengguna Kuaishou dapat membeli barang dari JD.com melalui pertunjukan langsung tanpa beralih ke platform JD. Mereka dapat menikmati penghantaran cepat yang disediakan oleh JD.com. Dan perkhidmatan purna jual, yang akan mempermudah dan memudahkan pengalaman membeli-belah. Langkah itu, yang bertujuan untuk menarik lebih banyak pengguna untuk membeli barang melalui siaran langsung Kuaishou, telah memberi syarikat tempat dalam industri yang berkembang pesat tetapi sangat kompetitif.

Menurut Kuaishou, jumlah GMV transaksi e-dagang yang difasilitasi oleh Kuaishou pada Q1 2021 adalah 118.6 bilion yuan, meningkat 219.8% berbanding suku yang sama tahun lalu.

Lihat juga:E-commerce Kuaishou mengadakan persidangan promosi pelaburan buku dan pendidikan untuk menyokong rakan kongsi

Dengan munculnya e-commerce siaran langsung dalam beberapa tahun kebelakangan ini, industri ini telah menjadi medan perang baru bagi syarikat gergasi teknologi dan syarikat baru. Melabur dalam taktik terbaru Wenai, tetapi tidak akan menjadi yang terakhir.