Douyin mengecilkan perniagaan global

Eksport Media CinaCailian PressDilaporkan pada 19 Julai bahawa ByteDance mengatakan bahawa aplikasi perkongsian video pendek TikTok menyesuaikan perniagaan globalnya. Rancangannya adalah untuk memberi tumpuan kepada perkembangannya di India, Malaysia, Thailand, Jepun, Korea Selatan dan Timur Tengah sambil mengecilkan perniagaannya di rantau lain.

18 Julai,BerwayarJuga dilaporkan bahawa TikTok mula menyusun semula perniagaan dan organisasinya di seluruh dunia, dengan Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan United Kingdom yang paling terjejas. Syarikat itu menghentikan pengembangan dan pengambilan pasukan pada masa yang sama, dan beberapa pekerja di luar negara dipecat. Eksekutif Douyin David Ortiz mengumumkan pemecatannya pada hari Isnin sebagai sebahagian daripada “rancangan penyusunan semula”. Kakitangan mengatakan bahawa langkah-langkah ini akan memberi kesan yang lebih besar terhadap perniagaan TikTok di banyak wilayah di Barat.

TikTok, yang telah merancang untuk mengembangkan perniagaan siaran langsung di Jerman, Itali dan Amerika Syarikat tahun ini, membatalkan pengembangannya kerana kontroversi baru-baru ini mengenai perniagaan siaran langsung di UK dan beberapa rasa tidak puas hati dengan promosi luar negara model “996” (12 jam sehari, enam hari seminggu).

Lihat juga:TikTok untuk melancarkan rancangan pergudangan baru untuk pasaran UK

Pangkalan pengguna dan kakitangan TikTok telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada bulan September tahun lalu, jumlah pengguna aktif bulanan platform melebihi 1 bilion, dengan ribuan pekerja di seluruh dunia. Pertumbuhan dan populariti syarikat yang pesat di kalangan pengguna yang lebih muda juga mempengaruhi aplikasi sosial Facebook, Instagram, dan platform video Google, YouTube, yang melancarkan penawaran video pendek yang bersaing.

Selain Douyin, syarikat teknologi terkenal seperti Microsoft, Google dan Tesla telah mengumumkan rancangan mereka sendiri untuk memberhentikan pekerja atau memperlambat pengambilan pekerja. Pada bulan Jun, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mengatakan bahawa dia merasa tidak senang dengan ekonomi dan akan memberhentikan 10% pekerja bergaji syarikatnya. Sementara itu, pada bulan Julai, Twitter mengumumkan bahawa ia akan memberhentikan 30% pasukan pengambilannya.