Dingdong membeli makanan siap tiga kali ganda semasa Festival Musim Bunga

Beijing Youth DailyDilaporkan pada hari Ahad yang lalu, Dingdong Shopping, platform e-dagang makanan segar domestik terkemuka, menunjukkan bahawa penjualan makanan siap pakai mewah di platform semasa Festival Musim Bunga meningkat lebih dari tiga kali tahun ke tahun. Dalam tempoh itu, tiga juta makanan siap dijual dalam tujuh hari, menggandakan harga setiap pesanan berbanding tahun lalu.

Pada masa ini, terdapat lebih daripada seribu kategori makanan siap sedia yang disenaraikan di platform. Kategori termasuk sayur-sayuran yang dipotong dan dibungkus, makanan siap sedia yang boleh dimakan setelah dipanaskan, dan beberapa jenama Dingdong Maizi yang lain. Tahun lalu, penjualan makanan siap pakai di Dingdong Shopping melebihi 100 juta unit.

Selain makanan siap, sayur-sayuran yang disediakan juga sangat popular kerana pengguna tidak perlu mencuci atau memotong, hanya menambah perasa dan menggoreng sebelum makan.

Buah segar juga menjadi kegemaran semasa Tahun Baru Cina. Melalui platform,TPenjualan jeruk gula Guangxi meningkat lebih dari 100 kali, dan penjualan ceri Chili meningkat lebih dari 500%.

Lihat juga:Dingdong Shopping mengeluarkan laporan penggunaan tahunan: penjualan 3R meningkat 300%

Di samping itu, membeli bunga di platform e-dagang untuk Tahun Baru juga menjadi fesyen baru bagi banyak keluarga domestik. Antaranya, penjualan plum merah dan willow merah meningkat lebih daripada 200%.

Hidangan siap ialah hidangan yang disediakan atau separuh siap yang mengandungi daging, sayur-sayuran dan perasa. Berbanding dengan memasak, makanan siap pakai perlu diproses terlebih dahulu, tetapi masih “hidangan”, tidak seperti makanan keselesaan, ramuannya segar dan jangka hayatnya pendek.