Dingdong Maicai menafikan khabar angin pemberhentian dalaman

Terdapat laporan baru-baru ini mengenai pemberhentian pekerja yang besar di dalamSyarikat e-dagang makanan segar China Dingdong ShoppingSyarikat telah memberi respons kepada berita itu, memastikan bahawa semua perniagaan beroperasi secara normal, dan perubahan kakitangan kecil disebabkan oleh penyesuaian kepada sumber organisasi biasa.

Seorang pekerja Dingdong Shopping mendedahkan di platform pencarian pekerjaan domestik Maimaidi bahawa syarikat itu telah mula memberhentikan pekerja, dengan 50% pemberhentian di unit pembelian, 30% dari pasukan algoritma, 30% dari bahagian operasi, dan 10% -20% dari jabatan pengambilan pekerja. Selepas pusingan PHK ini, akan ada PHK pada akhir suku pertama 2022.

Sebenarnya, khabar angin menunjukkan bahawa pekerja di stesen servis gudang depan terpaksa berehat secara profesional. Selain itu, pekerja lain akan diberhentikan kerana gagal memenuhi syarat prestasi.

Ditubuhkan pada Mei 2017, Dingdong Shopping menawarkan pengguna bahan makanan segar yang dihantar ke rumah mereka “dalam 29 minit,” menurut syarikat itu.Ia disenaraikan di Bursa Saham New York pada bulan Jun 2021.

Pada bulan November 2021, syarikat itu mengeluarkanLaporan Kewangan Suku KetigaMenunjukkan hasil yang bercampur-campur. Pendapatan untuk suku ketiga 2021 adalah 6.19 bilion yuan (AS $960 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 111%. Tetapi kerugian bersih setinggi 2.01 bilion yuan, berbanding 829 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

Lihat juga:Platform runcit China Dingdong Maicai mengumumkan rancangan pembelian semula saham bernilai AS $30 juta

Sebenarnya, selain pemberhentian dan pengurusan kos, pengasas syarikat Liang Changlin juga berkongsi idea pembangunan terkini pada bulan Disember 2021. Dia mengatakan bahawa syarikat itu dulu memberi tumpuan kepada prestasi kos, tetapi sekarang ia harus menekankan kualiti yang lebih baik.