Dilaporkan bahawa rangkaian kedai serbaneka China Bian Lifeng akan memohon IPO A.S., dan jurucakap syarikat menafikan berita itu

Dilaporkan hari ini bahawa jenama kedai serbaneka Internet China Bian Lifeng merancang untuk memfailkan IPO. Goldman Sachs, Morgan Stanley dan CITIC Securities akan mengatur penyenaraian sebagai penaja jamin utama.

Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, Bian Lifeng merancang untuk menaikkan 500 juta hingga 1 bilion dolar AS dan akan disenaraikan di Amerika Syarikat secepat akhir tahun ini atau awal tahun depan. Jurucakap syarikat itu menafikan berita itu, dengan mengatakan bahawa ia “tidak benar”.

Bian Lifeng yang automatik sepenuhnya ditubuhkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Qunar Zhuang Chenchao pada bulan Disember 2016 dan membuka kedai luar talian pertamanya di Beijing pada Februari 2017. Pada akhir tahun lalu, Xue Enyuan, pengarah eksekutif Bian Lifeng, mengatakan bahawa syarikat itu akan memulai “model pengembangan berkelajuan tinggi” pada tahun 2021. Pada masa itu, Bian Lifeng akan mempunyai lebih dari 4,000 kedai, dan syarikat itu akan berada di antara lima kedai serbaneka teratas di China.

Pada Februari 2017, Bian Lifeng menerima pelaburan Siri A sebanyak AS $300 juta dari Zebra Capital; Pada bulan Oktober 2018, ia menerima pembiayaan Siri B sebanyak AS $256 juta, dibiayai oleh Tencent dan Hillhouse Capital. Pada bulan Mei 2020, menurut orang dalam Bian Lifeng, dana terkumpul yang dikumpulkan telah mencapai 1,5 miliar dolar AS, yang semuanya digunakan untuk melabur di rangkaian kedai serbaneka di China.

Dalam proses pengembangan kedai serbaneka yang pesat, sokongan modal dan keuntungan kedai menjadi tumpuan perhatian. Bian Lifeng mengumumkan pada tahun 2020 bahawa dana terkumpul yang diperoleh dalam beberapa tahun terakhir telah melebihi   $1.5 bilion, dan kedainya di Beijing telah menguntungkan.

Lihat juga:Adakah kedai serbaneka tanpa pemandu akan membawa kebangkitan semula kedai runcit luar talian?

Perkembangan pesat industri kedai serbaneka domestik yang diketuai oleh Bian Li & Fung   Menunjukkan potensi pasaran kedai serbaneka China.

Tetapi perniagaan kedai serbaneka adalah perniagaan yang sukar. Pada bulan April, Lawson mengumumkan bahawa perniagaannya di China akan mencapai keuntungan penuh tahun pertama pada tahun 2020. Syarikat itu telah berada di China selama 25 tahun, dan FamilyMart dan 7-11 hanya menghasilkan wang di beberapa bahagian negara. Yang pertama mula menguntungkan di Shanghai pada tahun 2013, sementara yang terakhir hanya menghasilkan wang di Beijing.