Didorong oleh permintaan pasaran kelas bawah, Dada Group, anak syarikat JD, mengeluarkan hasil suku pertama yang kuat

Dada Group, platform pengedaran dan peruncitan atas permintaan China, melaporkan pada hari Selasa bahawa pendapatan suku pertama meningkat 52% dari tahun ke tahun ketika syarikat itu berusaha untuk memperluas rangkaiannya ke bandar-bandar dan kawasan luar bandar di China.

Pada suku yang berakhir pada 31 Mac, Dada mencapai pendapatan bersih 1.7 bilion yuan ($265.92 juta), melebihi jangkaan pasaran. Jumlah pengguna aktif syarikat mencapai 46.1 juta dalam 12 bulan hingga Mac, berbanding 27.6 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

Ditubuhkan pada tahun 2014, syarikat permulaan telah mendapat pijakan dalam penghantaran makanan terakhir melalui Dada Now. Dada Now adalah salah satu platform penghantaran orang ramai terbesar di China, menghubungkan kakitangan penghantaran motosikal dengan perniagaan di ribuan bandar di China.

Pada tahun 2016, gergasi e-dagang China JD.com menggabungkan anak syarikat dalam talian ke luar talian JD Daojia dengan Dada untuk membentuk syarikat runcit dan penghantaran dalam talian Dada-JD Daojia (JDDJ). JD.com melabur $800 juta di Dada awal tahun ini sebelum syarikat itu meningkatkan kepentingannya dalam syarikat yang berpusat di Shanghai menjadi 51%.

Pendapatan bersih suku pertama Dada Now melonjak 51 peratus tahun ke tahun kepada 900 juta yuan ($140.81 juta), didorong terutamanya oleh peningkatan pesanan dari syarikat logistik dan pedagang rantai. Platform pengedaran atas permintaan kini menyediakan perkhidmatan kepada syarikat logistik dan pedagang di lebih daripada 2,700 bandar, daerah dan daerah di China.

Pendapatan bersih yang dihasilkan oleh JDDJ meningkat 53.3 peratus kepada 778.3 juta yuan ($1218.1 juta) daripada 507.7 juta yuan ($79.46 juta) pada suku pertama 2020. Jumlah barang dagangan dalam talian melebihi 28.1 bilion yuan ($4.4 bilion) dalam 12 bulan terakhir yang berakhir pada bulan Mac, meningkat 79% dari tahun ke tahun, berkat pertumbuhan jumlah pengguna aktif dan ukuran pesanan rata-rata.

Pada 31 Mac, JDDJ telah merangkumi lebih dari 1,500 bandar, daerah dan daerah di seluruh negara, “melepaskan potensi penggunaan pasaran peringkat rendah,” kata platform runcit itu.

Menurut data Morgan Stanley, jumlah penggunaan penduduk di bandar dan luar bandar tingkat ketiga dan keempat China mencapai AS $3.3 trilion pada tahun 2017 dan dijangka mencapai AS $8.4 trilion pada tahun 2030Kajian.

JDDJ juga meningkatkan usaha untuk menjalin kerjasama dengan rangkaian pasar raya fizikal tradisional seperti Walmart, Yonghui Supermarket dan China Resources Vanguard. Setakat ini, syarikat itu telah membuat perjanjian dengan 75 daripada 100 jenama pasar raya teratas di China. Baru-baru ini ia memberi tumpuan kepada kawasan yang kurang maju di negara ini. Pada hari Isnin, JDDJ mengumumkan penandatanganan dengan Pasaraya Mesra di Xinjiang dan Pasaraya Dongfang Baijia di Gansu.

Pada bulan April, JDDJ mencapai kesepakatan dengan permulaan runcit dalam talian yang disokong oleh Tencent, MissFresh, yang membolehkan pengguna membeli barang dari kedai runcit MissFresh yang berdekatan di aplikasi JD.com dan menghantarnya dalam satu jam.

Lihat juga:E-commerce Missfresh yang disokong oleh Tencent kini telah mendarat di platform JD Daojia

Ketua Pegawai Kewangan Dada Beck Chen dalam satuPerisytiharanSyarikat menjangkakan pendapatan suku kedua akan meningkat 72 peratus hingga 78 peratus. “Kami teruja dengan momentum pertumbuhan JDDJ yang kukuh dan yakin dapat mencapai pertumbuhan pendapatan JDDJ melebihi 80 peratus tahun ke tahun pada Q2 dan mempercepatkan lagi pada separuh kedua 2021,” katanya.

Jun lalu, Dada melancarkan tawaran awam awal $320 juta di Nasdaq. Saham syarikat yang dilaburkan Walmart meningkat 1.3 peratus kepada $25.74 sesaham pada hari Isnin. Pada hari yang sama, Dada mengumumkan akan membeli semula $150 juta saham selama 12 bulan.