Didi WeChat dan Alipay membuang program mini mempengaruhi perniagaan

Setelah dikeluarkan dari App Store, program mini gergasi teksi China Didi telah dikeluarkan dari platform WeChat dan Alipay.

Orang yang mengetahui perkara itu mengatakan bahawa Ant Group Alipay dan Tencent‘s WeChat telah menutup rancangan mini Didi buat sementara waktu untuk pengguna domestik baru. Perkhidmatan ini masih tersedia untuk pengguna yang sebelumnya menggunakan rancangan mini Didi di platform tersebut.

Secara khusus, hanya bahagian perkhidmatan perjalanan yang ditarik dalam program mini Didi, dan perkhidmatan seperti menunggang, mengisi bahan bakar, dan memandu yang ditentukan tidak terjejas dan beroperasi seperti biasa.

Berbanding dengan penghapusan dari App Store pada 4 Julai, program mini yang pengguna tidak dapat mengakses WeChat dan Alipay telah melanda perniagaan Didi lebih keras. “Kebimbangan utama adalah bahawa Didi tidak lagi dapat memperoleh pengguna baru dan semua pesaing masuk secara agresif. Mungkin memerlukan seminggu untuk melihat kesan yang jelas pada Didi,” kata sumber Meituan.

Lihat juga:Didi mengeluarkan kedai aplikasi untuk menangguhkan pendaftaran pengguna

Didi ditubuhkan pada tahun 2012, dan kemudian memperoleh Kuaidi dan Uber China, menjadi gergasi kereta dalam talian semasa di China.

Pada 2hb bulan ini, Beijing mengumumkan tinjauan keselamatan siber Didi. Dua hari kemudian, Beijing memerintahkan penutupan aplikasi Didi. Semalam, nilai pasaran Didi jatuh lebih dari 30% dan ditutup pada $12.59, turun 18.93%. Didi telah disenaraikan di Amerika Syarikat hanya selama tujuh hari, tetapi nilai pasarannya telah jatuh kepada kira-kira $60.4 bilion, lebih daripada $20 bilion di bawah puncak pembukaan $80 bilion.