Didi mengatakan ia sedang mempertimbangkan IPO berasingan untuk perniagaan pembelian kumpulan komunitinya

Gergasi teksi China, Didi Chuxing merancang untuk menghentikan perniagaan pembelian komunitinya dan melancarkan IPO berasingan untuk platform tersebut, menurut outline media teknologi. Didi Chuxing membolehkan pembeli mendapatkan potongan harga dengan memesan barang runcit secara berkumpulan dan menghantarnya ke kawasan berdekatanMaklumat ini.

Perkhidmatan penghantaran runcit Didi yang baru dibuat Integrity Optimal baru-baru ini menaikkan $1.2 bilion daripada pelabur sedia ada CITIC Private Equity dan pelabur malaikat Wang Gang. “Information News” melaporkan pada hari Khamis bahawa sebagai sebahagian daripada pembiayaan, Didi juga menyuntik $3 bilion ke dalam syarikat yang jujur ​​melalui bon boleh tukar, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Penyusunan semula integriti dijangka berlaku antara 2022 dan 2023-satu atau dua tahun selepas syarikat induknya Didi dilancarkan di Amerika Syarikat pada musim panas ini. Pada bulan April,ReutersDilaporkan bahawa syarikat yang disokong oleh SoftBank merancang untuk memohon penyenaraian Julai di New York secara rahsia, yang diketuai oleh Goldman Sachs dan Morgan Stanley.

Syarikat-syarikat Internet terkemuka China Alibaba, Meituan dan Pinduoduo telah menubuhkan platform membeli kumpulan mereka sendiri, yang telah meningkatkan persaingan dalam sektor e-dagang China. Pada masa ini, bidang e-dagang China adalah yang paling hangat di dunia. Perniagaan pembelian komuniti telah menarik berbilion-bilion pelaburan permulaan. Xingsheng Optimal, aplikasi runcit yang disokong oleh Tencent dan Kuaishou Technology, telah mengumpulkan sekitar $2 bilion dalam pusingan pendanaan baru yang bernilai $6 bilion sebelum menerima suntikan modal baru pada bulan Februari,ReutersLaporan. Bulan lalu, pesaingnya, MissFresh yang berpangkalan di Beijing, secara peribadi memohon IPO di Amerika Syarikat dan merancang untuk menaikkan lebih daripada $500 juta.

Lihat juga:Permulaan runcit Cina MissFresh mengemukakan prospektus secara peribadi kepada SEC

Pembelian kumpulan komuniti membolehkan sekumpulan orang yang biasanya tinggal di kawasan kediaman yang sama untuk memesan barangan runcit dan keperluan harian lain pada kadar diskaun. Amalan ini biasanya dianjurkan oleh pemimpin masyarakat, seperti pengurus kejiranan, pemimpin sosial, atau pemilik kedai serbaneka. Pemimpin ini membuat dan menguruskan kumpulan WeChat, di mana mereka menyelaraskan pesanan dan mengawasi logistik. Seluruh pesanan akan dihantar ke titik kejiranan yang ditetapkan pada keesokan harinya, dan pemimpin masyarakat akan mengklasifikasikannya ke dalam pesanan penduduk individu dan biarkan mereka mengambilnya. Pemimpin komuniti direkrut oleh platform dan biasanya memenangi komisen sebanyak 10% daripada jumlah jualan.

Wabak ini telah mempercepatkan trend ini, dengan berjuta-juta orang Cina bergantung kepada sekumpulan pekerja masyarakat untuk membeli pengeluaran segar dan keperluan semasa blokade lebih daripada dua bulan pada awal tahun lepas. MenurutIiMedia Research, pasaran pembelian kumpulan komuniti dijangka mencapai 15.6 bilion dolar AS pada tahun 2022, peningkatan tiga kali ganda berbanding tahun 2019.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan eksplosif pembelian kumpulan komuniti juga telah mencetuskan penapisan oleh pihak berkuasa China yang berkaitan. Pada bulan Mac tahun ini, Pentadbiran Negeri Peraturan Pasaran mengenakan denda sebanyak 6.5 juta yuan ($1 juta) ke atas lima platform membeli kumpulan komuniti, termasuk Didi’s Integrity Optimal, dan didakwa dengan lambakan harga dan penipuan.

Didi menjadi juara teksi yang tidak dipertikaikan di China selepas mengalahkan Uber. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Didi telah beralih dari perniagaan tradisional ke kepelbagaian, memasuki pengkomputeran awan, perkhidmatan kewangan, trak atas permintaan, pemanduan autonomi dan pembuatan kenderaan.