Didi memberikan perincian struktur pendapatan untuk mengakhiri khabar angin komisen yang berlebihan

Pada hari Jumaat, gergasi teksi China Didi Chuxing memperincikan pendapatannya dari perkhidmatan teksi di akaun awam WeChatnya. Keputusan itu adalah untuk menghilangkan keraguan awam mengenai komisen yang berlebihan dan peraturan pengagihan keuntungan yang tidak jelas.

Agensi Berita Xinhua bertanya dalam artikel ulasan awal minggu ini mengapa pengguna syarikat membayar lebih banyak tambang sementara pemandu membuat kurang, dan meminta pengawal selia untuk menyiasat mekanisme harga platform.

Pada tahun 2020, 79.1 peratus pembayaran perjalanan pelanggan diperuntukkan kepada pemandu, subsidi penumpang menyumbang 10.9 peratus, dan kos operasi perniagaan, pembayaran cukai dan yuran perkhidmatan menyumbang 6.9 peratus, kata syarikat itu. Hanya 3.1% daripada kos penumpang meningkatkan keuntungan platform. Syarikat itu telah memperoleh keuntungan berkat pelaburan keselamatan yang lebih besar, dengan keuntungan bersih 3.1% pada tahun 2020.

Apabila perjalanan berakhir, pendapatan pemandu dan tambang penumpang dikira melalui dua peraturan harga yang berbeza. Nisbah bekas kepada yang terakhir berbeza-beza bergantung kepada faktor seperti kawasan, jarak, masa, dan kesesakan jalan raya. Syarikat itu berkata mereka akan melakukan yang terbaik untuk mengelakkan caj yang sangat tinggi.

Didi juga menunjukkan bahawa pendapatan pemandu terdiri daripada komisen dan subsidi. Sebagai tambahan kepada yuran asas, komisen termasuk tip, premium berdasarkan persetujuan bersama, pampasan untuk pembatalan pesanan berjadual, yuran perkhidmatan semasa cuti, dll.

Platform ini menyediakan subsidi tambahan untuk pemandu untuk mengambil pesanan semasa cuaca buruk dan puncak lalu lintas, cuti dan kawasan dengan permintaan yang tinggi. Ganjaran untuk mendapatkan sejumlah pesanan dalam tempoh masa tertentu juga merupakan insentif yang sangat inovatif.

Didi menegaskan dalam satu kenyataan bahawa mereka masih jauh untuk memastikan penumpang mampu membayar harga yang berpatutan dan pemandu dapat menikmati pertumbuhan pendapatan yang stabil. Pada masa akan datang, mereka mendakwa bahawa mereka akan mengalu-alukan kritikan dan pengawasan awam.

Didi Chuxing, yang berusia 9 tahun, secara rahsia mengemukakan permohonan kepada SEC untuk IPO yang diketuai oleh Goldman Sachs dan Morgan Stanley,ReutersDilaporkan pada bulan April. Syarikat itu cuba mengembangkan kehadirannya dalam bidang yang berkembang pesat seperti memandu autonomi dan pembelian kumpulan komuniti.

Lihat juga:Didi mengatakan ia sedang mempertimbangkan IPO berasingan untuk perniagaan pembelian kumpulan komunitinya

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa syarikat itu didenda 500,000 yuan ($78,000) kerana Beijing meningkatkan tindakan kerasnya terhadap kumpulan teknologi besar China.