Didi Chuxing akan membayar 280 juta yuan untuk tambang perjalanan yang tidak dibayar pada tahun 2020, surat terbuka mengungkapkan rahsia

Dalam surat terbuka kepada pemandu yang dikontrak pada hari Selasa, Sun Shu, Ketua Pegawai Eksekutif Didi Taxi dan ketua jawatankuasa pemandu, membincangkan dasar komisen perkongsian perjalanan platform dan mendedahkan maklumat mengenai pampasan gaji.

Pada tahun 2020, syarikat itu membayar 280 juta yuan ($43.6 juta) untuk tambang yang belum dibayar untuk pemandunya dan 237 juta yuan ($37 juta) untuk subsidi kereta kosong-sejumlah lebih daripada 500 juta yuan ($78 juta) untuk pampasan, menurut Sun.

Surat itu ditujukan kepada pemandu platform untukMeningkatkan ketelusanDan jawab kekeliruan mengenai kadar komisen, terutamanya mengenai ciri “carpooling”.

Mengenai persoalan bagaimana kadar komisen berbeza dalam senario carpooling yang berbeza, Sun menjelaskan bahawa pembayaran pelanggan didiskaunkan berdasarkan laluan individu, sementara bahagian pemandu kebanyakannya dikira berdasarkan jarak keseluruhan perjalanan carpooling.

Jurang antara pembayaran penumpang dan pendapatan pemandu mungkin berbeza-beza bergantung pada kecekapan perjalanan tersebut, dan kadar komisen biasanya lebih tinggi untuk perjalanan jarak pendek yang lebih cekap. Subsidi dijanjikan apabila perbezaannya melebihi 30%.

Walau bagaimanapun, apabila perkongsian perjalanan tidak berjaya, pemandu menerima lebih banyak daripada yang dibayar oleh penunggang individu kerana harga tetap yang didiskaunkan tidak memenuhi standard penagihan biasa. Dalam kes ini, platform membayar subsidi “kereta kosong” kepada pemandu untuk menebus perbezaannya.

Menurut Sun, setiap lima hingga enam carpooling jatuh ke dalam kategori ini, di mana kadar komisen akhir adalah negatif.

Surat itu juga mengumumkan kebijakan “bebas komisen” baru untuk carpooling pada waktu pagi untuk mendorong pemandu mengejar lebih banyak pesanan tersebut. Setiap hari bekerja dari jam 7 pagi hingga 10 pagi, jika carpooling berjaya, pemandu akan menerima jumlah pembayaran penuh dari semua penumpang.

Dasar ini dimasukkan ke dalam operasi percubaan di Taiyuan, Nanjing, Yantai, Shaoxing dan bandar-bandar lain pada 14 Jun. Didi telah menganjurkan lebih banyak penggunaan fitur carpooling sebagai bagian dari usahanya untuk mencapai neutralitas karbon.

Lembaga Pemandu platform ditubuhkan pada bulan April untuk mempromosikan komuniti yang lebih sihat dan lestari dan melindungi hak pemandu. Bulan lalu, Didi berjanji kepada pemandunya untuk membuat fitur baru yang akan memberikan perincian mengenai pendapatan dan komisen pesanan individu sebagai tindak balas terhadap tuduhan pengawal selia bahawa harganya tidak adil dan kurangnya ketelusan. Ciri ini akan dilancarkan pada bulan Julai.

Lihat juga:Didi Chuxing, raja perjalanan China, mengajukan IPO A.S., mengumumkan keuntungan suku pertama $30 juta

Sebagai platform teksi terbesar di China, Didi Chuxing mengajukan IPO pada bulan April tahun ini dan kini merancang untuk disenaraikan di pasaran saham AS pada bulan Julai. Dengan lebih daripada 493 juta pengguna aktif tahunan, syarikat akan terus mengembangkan perniagaannya dan membina pengaruh di pasaran domestik dan luar negara.